Германските професионални клубове се обявиха против намеренията на Мишел Платини за реформа на Шампионската лига.

Според плана на президента на УЕФА от 2009-а година третият в Бундеслигата повече няма да играе в квалификационните кръгове на най-престижния клубен турнир. Вместо това носителят на Купата на страната ще получи шанс да влезе в групите на Шампионската лига, но ще трябва преди това да премине два квалификационни кръга.

При проведеното гласуване 26 от 36-те клуба от първа и втора Бундеслига се обявиха „против”, а само 10 подкрепиха французина.

Професионалната футболна лига на Германия също се обяви срещу плановете на Платини. „Третият в класирането на националните лиги е много по-достоен да участва в Шампионската лига, отколкото носителят на Купата на страната, защото ще е изиграл най-малко 34 мача. При нас носител на купата се става и само с 6 мача”, заяви членът на президиума на ГФЛ Холгер Хиронимус.

Вицепрезидентът на Байерн Карл-Хайнц Румениге също не одобрява плановете на Платини. „В турнира за купите на националните страни продължаващите напред отбори до голяма степен зависят от жребия. Сегашният модел е идеален. Носителят на купата трябва да продължи да играе в турнира за купата на УЕФА”, каза Румениге.