„Забравете за Кордоба!”. Такъв призив отправиха германските футболисти към колегите си от Австрия преди решителния сблъсък между двата отбора от третия кръг в група В на Евро 2008.

Точно преди 30 години Австрия и Германия застанаха един срещу друг в последен мач от втората групова фаза на Световното първенство в Аржентина. Интересно е, че мачът бе без значение за австрийците, които имаха две загуби - от Италия и Аржентина. Те обаче го спечелиха с 3:2 с късен гол на Ханс Кранкъл и така отпаднаха заедно със световните шампиони.

Сега двубоят е важен и за двата тима. При победа Германия се класира със сигурност за четвъртфиналите. Успех за Австрия също на практика ще означава място за тима сред най-добрите осем.

Друг любопитен факт е, че настоящият селекционер на Австрия Йозеф Хикерсбергер е играл във въпросния мач преди три десетилетия. Той обаче си спомня за тази среща по-скоро с раздразнение, отколкото с приятни чувства.

"Кордоба бе лошо нещо, тъй като след това официалните лица спряха да инвестират в развитието на футбола”, ядосва се Хикерсбергер. „Сега нещата са коренно различни и не могат да се сравняват. Защото не разполагаме с Ханс Кранкъл, Херберт Прохаска или Валтер Шахнер. Германия определено е фаворитът в този мач. Все пак имаме някакви шансове, които са по-добри в сравнение с отпреди няколко седмици", каза още Хикерсбергер.

Австрийският наставник няма да може да разчита на наказания защитник Себастиан Прьодъл, който срещу Полша получи втория си жълт картон в турнира. "Ще бъде трудно да го заменя, той като той е много важна единица. Но ще направя някакъв план.”

Неговият колега Йоахим Льов пък ще трябва да намери заместник на Бастиан Швайнщайгер, който ще отсъства заради червения картон срещу Хърватия. Льов ще направи промени в състава за мача с Австрия. "Срещу Австрия ще видите съвсем друга Германия. Ние наистина заслужено загубихме от Хърватия, но все още имаме шансове и ще ги оползотворим", каза Льов.

Германският селекционер ще направи някои промени. Клеменс Фриц ще играе в защита, а в средата на терена място ще заеме Тим Боровски. Льов ще подсили халфовата линия и с Томас Хитцелшпергер, а ще остави нападателя Марио Гомес на резервната скамейка. Лукаш Подолски ще бъде изтеглен по-наред и ще оформи нападателен дует с Мирослав Клозе.

Капитанът Михаел Балак също е уверен в успеха. "Австрийците няма какво да губят, но ако ние играем както можем, то те нямат шансове срещу нас. Ние сме фаворит", каза Балак.