След победата над Дания с 2:1 снощи футболистите от германският национален отбор ще получат по 50 хиляди евро премия.

Такава е премията, която играчите на треньора Йоахим Льов са договорили в контрактите си за Евро 2012 с Германския футболен съюз (ГФС) в случай, че отидат на четвъртфиналите като победители в групата. Ако пък спечелят титлата, те ще си заработят рекордните 300 хиляди евро. Бонусите за класиране на полуфинал са по 100 хиляди евро, при участие на финала- 150 хиляди.

Премиите са доста по-сериозни в сравнение с пакета, който те бяха договорили за Световното първенство в Южна Африка преди две години. Тогава делегация на състава, начело с капитана Филип Лам, бяха осигурили по 250 хиляди от европейската валута. На Мондиал 2010 обаче Бундестимът достигна до 3-ото място и всеки футболист се задоволи с по 100 хиляди.

За ГФС да плати такива хонорари на играчите си не е никакъв проблем. Сега централата получи от УЕФА 13 милиона евро - 8  милиона от тях са стартова премия за класирането на Евро 2012, а по 1 милион те взимат за трите победи в групата. Още три милиона се полагат на всяка федерация, която е излъчила четвъртфиналист.

Ако Германия спечели Европейското първенство, футболният съюз на страната ще получи от УЕФА 23,5 милиона евро.