Капитанът, с който Германия стана световен шампион - Филип Лам, няма намерение да се завръща в състава. Универсалният футболист обяви оттеглянето си от състава веднага след края на шампионата в Бразилия. 

Това негово решение шокира феновете на Бундестима, защото Лам е само на 31 години и има още много футбол в него. Те се надяваха да размисли, за да може да се включи и в борбата за липсващата във визитката му европейска титла с германците, но той е категоричен, че това не може да се случи. 

"Вече ще нося фланелката на германския национален отбор само като фен на някой от мачовете. Със сигурност ще гледам отбора от трибуните доста често. Затова пак ще разочаровам Германия - тимът е затворена страница за мен като футболист."

"Решението не беше лесно, но го взех преди точно около година и няма да отстъпя от него. Не очаквайте просто така да пропусна година и половина от развитието на отбора и изведнъж да скоча в отбора за Европейското първенство."

"Имах 10 страхотни години в националния отбор, участвах в много мачове, позволено ми беше да съм капитан и да спечеля световната титла. Няма какво повече да искам! Германия ще бъде добре и без мен", сподели Лам пред вестник "Билд".