Спечелилият промоция в Бундеслигата за следващия сезон  тим на Падерборн вчера официално обяви, че под натиска на своите фенове се отказва от заявеното предварително спортно сътрудничество с РБ Лайпциг. От клуба посочиха масовото недоволство на собствените фенове като единствената причина за пропадането на споразумението, което е било резултат от „изричното желание на Падерборн”.

В началото на месеца привържениците на 112-годишния клуб заплашиха да предприемат „драстични действия” по време на домакинските мачове, ако кооперирането действително се случи. Тогава клубът опита да потуши напрежението, отричайки да има нещо притеснително в договора за сътрудничество.

През последните 5 години феновете на Падерборн подкрепяха безрезервно отбора си в пътуването от Първа до Трета Бундеслига и обратно. Противоречията започнаха на 4 юни, когато сътрудничеството беше обявено, а в резултат на това спортният директор Маркус Крьоше трябваше да премине при саксонците. Това се случи наред с поставянето начало на „дългосрочно сътрудничество с цел взаимна подкрепа и извличане на най-доброто от спортния потенциал на всеки клуб”.

Макар че повече детайли да не бях разкрити, това беше достатъчно за най-страстните привърженици да стартират своите протести. Из града се появиха множество банери – „Сътрудничество с РБ? Без нас!”, „Успех, а не късмет, но купен? Не на Ред Бул!”, „Падерборн=РБ Лайпциг? Спрете лудостта!”, „Крави и прасета, а не червени бикове!” и т.н. – които демонстрираха ясно настроенията. „Изискваме от клубната управа незабавно да се въздържи от влизането в планираното сътрудничество с конструкцията, наречена РБ Лайпциг. Нашият Падерборн винаги е бил демократичен клуб, управляван от членовете си. Партньорството с конструкция, която погазва подобни ценности, не бива да бъде започвано. Абсолютно недопустимо е, че решение, което ще промени самата същност на нашия тим завинаги, е било взето без консултация с феновете и членовете”, се казваше в официалното изявление.

Десетина дни по-късно то имаше ефект и от Падерборн официално обявиха прекратяване на първоначалния план. „Падерборн и РБ Лайпциг стигнаха до съгласие, че ползотворна обмяна на знания в контекста на планираното спортно сътрудничество предвид значителните събития на база различните мнения няма да може да се случи по планирания начин. Двата клуба стигнаха до това заключение през последните дни след продължителни дискусии. Падерборн иска да изясни, че няма никаква друга причина. Повече коментари по темата няма да има”, обявиха от новака в германския елит.

Сред болшинството футболни фенове в страната битува сериозна омраза към основания през 2009 година РБ Лайпциг, който увеличи футболното семейство на компанията за енергийни напитки Ред Бул. Възходът на клуба от аматьорските нива до Бундеслигата вървеше ръка за ръка с протести на привърженици из цяла Германия, за които „биковете” представляват символ на непрекъсната комерсиализация на спорта. Естествените връзки на клуба както с Ред Бул, така и с останалите клубове на компанията – преди всичко австрийския шампион Ред Бул Залцбург – също са обект на нападки в деформация на турнирите, тъй като от 2012 година насам между Лайпциг и Залцбруг е имало 22 трансфера на играчи.

Очевидно притесненията на феновете на Падберборн са били, че техният клуб ще стане поредният в мрежата. Промоцията в Бундеслигата пък била другият фактор, който изостри настроенията. „Вярваме, че коопериране с пряк съперник в първенството застрашава чистотата на надпреварата, а медиите вече ни наричат „клонка на Лайпциг” и „дъщерен отбор”. И са прави”, се казваше още в позицията на феновете от началото на месеца.