Дългогодишният нападател в Бундеслигата Манфред Бургсмюлер почина на 69-годишна възраст. За тъжната новина информира бившият му отбор Борусия Дортмунд като подробности за причината за смъртта не се споделят. Според "Билд" обаче Бургсмюлер е починал по естествен начин още в събота в жилището си в Есен.

"Един голям човек на Борусия ни напусна. Почивай в мир, Мани Бургсмюлер", написаха от Борусия в Twitter. Мениджърът Михаел Цорк пък описа смъртта на голаджията като "много тъжна новина".

"Когато започнах като професионалист в Борусия, Мани беше капитан. Той беше страхотен тип, който ми помогна много."

Бургсмюлер изигра 447 мача в Бундеслигата, в които вкара 213 гола. По този начин той е на четвърто място във вечната ранглиста на първенството. В кариерата си той игра в Рот-Вайс Есен, Борусия Дортмунд, Нюрнберг и Вердер Бремен. Има три мача за националния отбор на Германия.

През 1988 Бургсмюлер стана шампион на Германия с Вердер, а с "бременските музиканти" има и два финала за Купата на Германия. Със своите 135 гола и до днес е най-успешният голмайстор на Дортмунд в Бундеслигата.

Манфред Бургсмюлер

източник: Gulliver/GettyImages

След края на футболната си кариера той се посвети на американския футбол като дори игра като кикър в отбора на Дюселдорф. В последните години се занимаваше със спортен маркетинг.

Манфред Бургсмюлер

източник: Gulliver/GettyImages