Борусия Дортмунд не се предава в битката за челната позиция в Бундеслигата и е на нея след петия кръг. Вестфалците победиха с класическото 3:0 един от претендентите за предно класиране този сезон - Байер Леверкузен - на своя стадион. 

Йонас Хофман преди почивката, както и Шинджи Кагава и Пиер-Емерик Обамеянг след нея донесоха звучната победа за момчетата на Томас Тухел, които продължават с пълен актив и са първи с по-добра голова разлика от Байерн. 

Борусия започна мача доста активно и имаше своите шансове да открие още в началото. В 14-та минута Хенрих Мхитарян направи чудесен солов пробив, преодоля двама защитници и стреля опасно, но стражът на "аспирините" се справи. 

Още в следващата атака и Илкай Гюндоган имаше възможност да открие резултата, но изстрелът му от границата на наказателното поле не се оказа от най-точните, което позволи на статуквото да се запази. 

Но натискът на вестфалците даде резултат малко след това. В 19-та минута Шинджи Кагава изведе Хофман зад защитата. Бернд Лено тръгна да го пресрещна, но германецът го излъга с тяло и го преодоля, след което на празна врата отбеляза за 1:0. 

След това попадение Борусия имаше още няколко интересни ситуации пред вратата на Леверкузен, но Матс Хумелс и Хенрих Мхитарян не бяха точни. Джулио Донати и Карим Белараби пък пропуснаха за гостите и така почивката дойде с гол аванс за Дортмунд. 

Малко след подновяването на играта двата тима си размениха по едно положение. Първо Пиер-Емерик Обамеянг изпусна за домакините, а в ответната атака Хавиер Ернандес не беше точен за "асприните". 

Всичко обаче сякаш приключи като интрига в 58-та минута. Тогава Мхитарян намери перфектно Шинджи Кагава на стрелкова позиция, японецът пусна топката покрай вратаря Лено и отбеляза за 2:0. 

След това Леверкузен имаше два шанса да намали и да върне интригата, но Карим Белараби и Хакан Чалханоглу не можаха да преодолеят вратаря на домакините и така преднината им се запази. 

А тя беше увеличена за окончателен край на интригата в 74-та минута. Тогава вестфалците получиха дузпа, а Пиер-Емерик Обамеянг беше безпощаден от 11-те метра и направи резултата класически. 

До края Марсел Шмелцер и Гонсало Кастро, който тресна и гредата, не можаха да се разпишат за четвърти път и в крайна сметка гол не падна, за да могат домакините да бият с 3:0 и да бъдат на върха. Леверкузен с шест точки крета в долната част на таблицата. 

В другия късен неделен мач Аугсбург отказа Хановер и го победи с 2:0. Това беше първа победа за баварците този сезон и те се измъкнаха от опасната зона. А те изковаха успеха още преди почивката. 

Първо в 29-та минута Александър Есвайн откри резултата, а само три минути след това Ян Верхеег от дузпа направи 2:0 след гол от дузпа и след това за домакините беше лесно да удържат преднината си и да завоюват първи успех. Те вече имат четири точки, докато Хановер е със 7.