Отборът на Шалке 04 победи гостуващия Херта с 2:0 и се изкачи на трето място в класирането след 15-ия кръг в германското футболно първенство.

Лидер е Байер Леверкузен с 31 точки, а Вердер и Шалке са с по 28 точки.

Българският нападател Валери Домовчийски остана на резервната скамейка на Херта, а столичани записаха 14-и пореден мач без успех в Бундеслигата.

Домакините имаха превъзходство, но рядко достигаха до чисти положения преди почивката.

В началото Кевин Курани имаше шанс да открие след грешка в отбраната на Херта, но от 6-7 метра стреля право в ръцете на Ярослав Дробни.

Чак в края на първата част Шалке стигна до нова добра възможност. Иван Ракитич центрира от корнер и Йоел Матип засече с глава отблизо, но топката профуча край целта.

След почивката "кралскосините" продължиха да доминират и заслужено поведоха.

В 59-ата минута Лукас Шмиц проби от ляво и центрира към далечната греда, Марсело Бордон с глава подаде към Кевин Курани, който също с глава отблизо направи 1:0 за Шалке.

Последваха по-добри минути за Херта. В средата на втората част бразилецът Рафаел се освободи пред наказателното поле и стреля от 20 метра, но Мануел Нойер спаси.

В 79-ата минута гостите пропуснаха най-чистото си положение.

След самостоятелна Лукаш Пишчек навлезе в наказателното поле, стреля, но Нойер изби. Топката отскочи към Адриан Рамос, но резервата от 4-5 метра не успя да намери мрежата.

Четири минути преди края Кристоф Янкер от берлинчани получи втори жълт и червен картон след груб фаул срещу Рафиня.

Шалке се възползва от числения си превес и стигна до втори гол. Във втората минута на даденото от съдията продължение Стив фон Берген фаулира резервата Висенте Санчес в наказателното поле и Рафиня оформи крайното 2:0 с точен удар от бялата точка.