Президентът на Германския футболен съюз д-р Тео Цванцигер призова за обединени усилия в борбата срещу насилието и расизма по стадионите. Това се случи по време на първия конгрес между феновете и централата, който се проведе в Лайпциг.

„Абсолютно неприемливо е да има прояви на расизъм или антисемитизъм на стадионите. Неприемливо е и хората да бъдат обиждани заради религията им или цвета на кожата”, каза босът на футбола в Германия и с това си изказване спечели аплодисментите на представителите на всички агитки в страната.

Идеята за такъв конгрес се роди през октомври, когато по време на мачовете от Бундеслигата се стигна до масови безредици и инциденти. Запалянковците приеха с радост възможността да влязат в директен контакт с футболния съюз.

„Всички агитки седяха на една маса с шефовете на спорта в държавата. Този диалог трябва да продължи да се поддържа”, заяви говорителят на феновете Матиас Шойрер.

Цванцигер се обяви против премахване на забраната някои привърженици да влизат на стадионите. Той обаче обеща подобрения в тази мярка. „Може би ще оставим забраната за краен случай, но е немислимо да я премахнем изцяло. Винаги има групи, които използват футбола като повод за бой”, заяви президентът на ГФС.