Ръководителите на Германския футболен съюз (ДФБ) са изготвили таен план за уволнение на националния селекционер Юрген Клинсман по време на световните финалите през 2006 година, съобщи бившият президент на асоциацията Тео Цванцигер.

Шефът на организационния комитет на Мондиал 2006 Франц Бекенбауер и други двама представители на ДФБ са подготвили този ход, ако шампионатът беше тръгнал зле за германския национален тим.

Според думите на оттеглилия се Цванцигер, Клинсман е трябвало да бъде заменен от спортния директор Матиас Замер, който не е бил запознат с идеята по това време.

Легендарният нападател напусна поста си след първенството, а треньорското място в националния тим зае неговия асистент по време на Мондиал 2006 - Йоахим Льов, който води Бундестима и в момента.

„Трябва да призная, че имах сериозни съмнения относно качествата на националния селекционер. Обявявах лоялността си към Клинсман публично, но вече подготвях план „Б“. Ако бях видял зародиш на спортно бедствие по време на световното първенство, Клинсман нямаше да остане на своя пост. Решихме, че Матиас Замер можеше да поеме отбора в кратък срок“, написа Цванцигер в своята автобиографична книга.