Тази вечер отново ще има полемики. Връчват „Златната топка“ на най-добрия футболист в света за 2013 година. Кристиано? Рибери? Меси?

Кой? Кой? Кой?

Националните селекционери и капитани, както и журналистите, вече са гласували. Резултатът е ясен, но само на малцина, останалото са спекулации и предположения. И все пак какви са били критериите при гласуването, с които са се съобразявали анкетираните...

През последните години неизменно битката беше между аржентинеца и португалеца, с неизменен четирикратен победител Лео Меси. Сега обаче той влиза в ролята на аутсайдер в тройната битка. Миналата година беше накъсана от контузии за най-добрия футболист на нашето съвремие. А в паузите между контузиите Меси играеше със зле прикрит страх от нови травми. И годината не му се получи така успешна, както предишните.

Кристиано Роналдо е фигурата, която винаги поражда дискусии около себе си. Напоследък той все се цупеше и сърдеше, чувствайки се пренебрегнат спрямо Меси. Последната му сръдня беше обаче след необмислено изказване на Сеп Блатер по негов адрес. Босът на световния футбол след това направи много, за да се извини на „звездата“ на Реал. Включително това, че бе удължен срокът за гласуване с възможност за промяна на вота, след като Кристиано почти сам класира Португалия на световните финали в баражите с Швеция. Португалецът не спечели нито един трофей този сезон и това е неговият минус. Плюсът му, освен мачовете с Швеция, е фактът, че реализира 69 гола и че до голяма степен носеше на раменете си толкова именит гранд като „Белия балет“.

Неговият основен конкурент е Рибери. Огромен плюс в негова полза са петте ценни трофея, които завоюва с Байерн. Но баварците бяха толкова силни като колектив, че индивидуалният принос на французина леко се размива в общия. С почти същия успех за „Златната топка“ можеха да се конкурират съотборниците му Ариен Робен, Филип Лам и Мануел Нойер. 5:0 за Рибери срещу Роналдо при трофеите, но нали все пак става дума за индивидуална награда в един колективен спорт, в който не си сам на терена.

Кой как е гласувал и в чия полза, ще разберем довечера. Едно е сигурно – пак ще има спорове и сърдити.