Финалът в Шампионската лига ще бъде Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен! Немският футбол превзе Европа, а за разлика от други години този път безспорно двата най-добри отбора през сезона ще се борят за трофея на "Уембли". А това, че са най-добри бе категорично доказано в сблъсъците със сочените за фаворити испански страшилища Реал Мадрид и Барселона. Навярно много футболни фенове у нас са търкали невярващо очите си по време на двата мача в Германия, завършили с общ резултат 8:1 за домакините. И докато по-неопитният отбор на Борусия потрепери на реванша, то Байерн зашлеви нов шамар на Барселона. Това, че тези резултати се приемат с изненада от голяма част от българските фенове се дължи на факта, че у нас Бундеслигата е сериозно подценявана за сметка на по-гледаните Премиършип и Примера дивисион. Е, ако някой все още се чуди, нека смени каналите и се убеди сам - в момента в Германия се играе най-привлекателния футбол в Европа, а доминацията на Байерн и Борусия в Шампионската лига изобщо не е случайна, а напротив - резултат от целенасочена работа на целия немски футбол през последните 12 години.

В миналото немските отбори постигаха своите успехи по добре изпипан начин - с много добра физическа подготовка, борбеност по целия терен и до последния момент, и максимално използване на грешките на съперника. "Дърводелците" и "ботушарите", както обичаха да наричат немците, обаче се превърнаха във фини техничари и майстори на играта за впечатляващо кратък период.

Всичко започна след краха на Евро 2000, когато Бундестимът остана последен в група с Португалия, Румъния и Англия. Някъде там бе осъзнато, че немският футбол се нуждае от коренна промяна, за да бъде отново на върха. От 2001 насам елитните клубове бяха задължени да създадат футболни академии, в които да се инвестират сериозни средства, а системата за лицензиране стана безкомпромисна и всеки клуб трябваше да бъде изряден. Иначе горделивите немци дори не се притесниха да вземат идеи и от други държави като Холандия и Франция. По това време се построиха и много нови прекрасни стадиони за Световното първенство през 2006, а самият Мондиал сякаш отново върна страстта към футбола у немския народ.

За възхода на Бундеслигата много помогна и перфектната дисциплина, с която клубовете започнаха да се отнасят към финансите си. Типичен пример затова е сегашният финалист в Шампионската лига Борусия Дортмунд, който след спечелването на турнира през 1997 година предприе политика, свързана със закупуването на много скъпи футболисти, което не донесе нужните резултати. Така през 2003 година „жълто-черните“ бяха близо до фалит, а любопитен факт е, че голяма помощ им оказа другият финалист – Байерн със заем от 2 милиона евро. Оттогава Борусия, както и повечето немски отбори заложиха на по-малко разходи за заплати, закупуването на по-малко чужденци и все повече инвестиции в школите. Тук може би изключение прави Байерн, който винаги е бил в отлично финансово състояние и си е позволявал да прави „шумни“ трансфери, но в същото време също инвестира сериозно в юношите си.

За 10 години в развитието на академиите бяха вложени над 700 милиона евро, а само миналия сезон сумата бе над 100 милиона. Освен това съотношението заплати/оборот е 37,8 на 100, докато в много други европейски топ отбори достига до 64 на 100.

В същото време интересът сред местните запалянковци нарасна значително и неслучайно хубавите стадиони в Германия са най-посещаваните в цяла Европа като през този сезон средната посещаемост на мачовете в Бундеслигата е над 42 хиляди зрители. За това помага и фактът, че цените на билетите са значително по-ниски спрямо другите първенства от топ 4.

Как ботушарите заиграха супер футбол или защо немският футбол превзе Европа

източник: Reuters

Резултатът: в момента Бундеслигата е буквално залята от млади и много талантливи играчи, Германия печели титла след титла при юношите, а немските отбори играят много атрактивен и радващ окото футбол. Достатъчно е да видим, колко млади футболисти има в двата финалиста в ШЛ. На „Уембли“ от едната страна ще бъдат Алаба (на 20 години), Мюлер (23), Боатенг (24), а Бадщубер (24) и Кроос (23) са контузени. От другата страна пък са още повече - Гьотце (20), Ройс (23), Свен Бендер (24), Шахин (24), Гюндоган (22), Гроскройц (24) и Хумелс (24). Всички те са излезли именно от тези академии, а Германия има още много супер младоци като Дракслер (19), Шюрле (22), Холтби (22), Юнг (22), Херман (22), Роде (22), както и вратарите Лено (21) и Тер Стеген (21).

Как ботушарите заиграха супер футбол или защо немският футбол превзе Европа

източник: Reuters

Веднага се заговори за смяна на лидерството в европейския футбол – от Испания към Германия. Може би е твърде рано да се говори за такова нещо, но е факт, че налице са предпоставки за немско надмощие още доста години. След създаването на Шампионската лига спокойно можем да очертаем периоди на надмощие първо на италианския футбол, после на английския и в последните години на испанския. Тези периоди продължаваха по не повече от 5 години, а причините за тях бяха най-различни – привличането на звезди от други държави, богати собственици и големи приходи от телевизионни права. Тук е и голямата разлика с евентуалната предстояща хегемония на Германия – тя би била напълно планирана, резултат от конкретни действия, което може да я направи и доста по-дълготрайна.

Важно е да се уточнят две неща, които гарантират просперитета на немските отбори. В Германия има закон, че не може някой да има повече от 49% от акциите на клуба, тоест минимум 51% остават в клуба. Това пречи на богати благодетели да купят някой отбор, да правят, каквото искат с него и след това да го захвърлят, каквито случаи знаем в Англия. Това е само от полза на немските клубове, които разчитат единствено на себе си, за да генерират приходи и не разчитат на благоволението на мастити бизнесмени.

Друго ключово предимство за конкурентоспособността на немските отбори са телевизионните права. В Испания отборите сами договарят сделките си с телевизиите, заради което Реал Мадрид и Барселона получават огромни суми, които са 10-20 пъти повече от тези на малките клубове, което води и до сериозната разлика в класите. За разлика от Примера, в Бундеслигата разпределението на парите облагодетелства слабите отбори и така топ тимовете могат да получат само 2 пъти повече от изпадащите.

Така че, предпоставки за доминация на немския футбол има предостатъчно, но за да бъде факт трябва нещо повече от един финал между два немски отбора. Ще трябва през следващите няколко години немските клубове да потвърдят превъзходството си в европейските турнири, а освен това ще трябва и Бундестимът най-сетне да спечели голямо първенство. А каква по-добра възможност от Световното в Бразилия през 2014 година?

Как ботушарите заиграха супер футбол или защо немският футбол превзе Европа

източник: Reuters

Едно е ясно, на 25 май в Лондон ще има ден на немската култура по случай 150 години ФА, а Германия ще има първи победител в Шампионската лига от 2001 година насам. А дали Германия ще бъде номер 1 в европейския футбол в следващите години, предстои да видим...