Нашият колега Валентин Грънчаров, който е отявлен привърженик на Байерн Мюнхен, даде специално интервю за българския сайт на немския колос – bayern-bulgaria.net. В него Вальо говори за това как се е зародила любовта му към баварците, кои са най-незабравимите му мигове, свързани с тима и какви са очакванията му за настоящия сезон.

Вижте цялото интервю:

Здравейте, г-н Грънчаров! Въпреки че сте разпознаваема фигура от българската спортна журналистика, споделете нещо за себе си.

Роден съм много отдавна в София, през далечната 1963 година. Семеен съм, дъщеря ми също е фенка на Байерн и е имала щастието да бъде на „Алианц арена“, и то на полуфинал за ШЛ. Вече 16 години съм в Дарик радио, преди това бях и 3 години в „Народен спорт“. Преди това бях и учител, като стигнах до позицията помощник директор на гимназия.

Май за никого не е тайна, че симпатизирате на Байерн? Как и кога стана това?

Факт е и не го крия, че извън България съм фен на Германия и Байерн Мюнхен. Баварският колос е шампион на Германия 1972, 1973 и 1974 години. Някъде към 1974-а година, когато Германия стана световен шампион и Байерн европейски клубен шампион, вече окончателно съм се „заразил” да бъда фен на всичко немско. Байерн стават три пъти подред носители на КЕШ и сигурно това ме е спечелило окончателно да съм фен на този немски тим. Имаше в тогавашния вестник „Старт“ рубрика за вашия албум и там слагаха снимки на отбори. Сигурно оттогава са и първите ми снимки на Байерн. В тези години нямаше толкова медии, камо ли интернет. И ако си намериш списание от Сърбия, тогава СФРЮ, в което да има снимки на любимия тим, си много щастлив.

Със сигурност може да споделите на по-младите фенове кои са фигурите от Байерн, на които сте се възхищавал през годините.

Мога да изброя поне 100 имена на играчи, които съм запомнил с екипа на Байерн, но ще кажа някои, които за мен наистина бяха легенди сред легендите. Франц Бекенбауер, Сеп Майер, Герд Мюлер, Паул Брайтнер, малко по-късно Карл Хайнц Румениге, по-късно Оливер Кан, Михаел Балак, Юрген Клинсман. Спомням си и времето, когато Емил Костадинов игра в Байерн и спечели Купата на УЕФА. Знам че и друг българин е играл в Байерн, но това е било много отдавна. Сигурно ще пропусна някой, но добре си спомням Щефан Ефенберг, Джовани Елбер, Папен, Марио Баслер и да не забравя бившия национален селекционер на България Лотар Матеус. И в сегашния тим има много суперзвезди, но тях ги знаят всички.

Има ли мач на Байерн, който никога няма да забравите?

Може би тези, на които съм бил. По едно време имахме бартерни билети за самолет и аз все си избирах мачове, тогава КЕШ, на Байерн. Ако трябва да бъда честен най-много си спомням и то болезнено онзи финал, загубен от Манчестър Юнайтед. Да не припомням сега как ни обърнаха в края на мача. Е, спомням си спечелената КЕШ срещу Валенсия, предишните три, за които вече споменах, по-скоро знам от четеното за тях, колкото да си спомням визуално. Стигам и до последните два загубени финала – с Интер и с Челси. Последният мач на Байерн, на който бях, бе с Лион, полуфинал за ШЛ. Бяхме заедно с Емил Евтимов, с когото сме колеги в радиото. Имах и билет за мача с Манчестър Юнайтед, който бихме с 3:0, но онзи вулкан ми попречи да отида и да видя реванша за загубения КЕШ срещу англичаните. С Емил бяхме и на тренировъчната база на Байерн, което също много ме впечатли.

Следите ли проявите на българският фен клуб?

Бегло. Знам, че съществува от 2008 година и по-скоро от Емил Евтимов се информирам за дейността. Знам и за отбора във форумната лига.

Бихте ли дошли на наша сбирка?

Бих дошъл, ако ме поканите, но и да не говорите на немски, защото не го знам. Бих дошъл и на мач на форумния отбор.

Как виждате сезон 2012/2012 г. за баварския колос?

Надявам се на спечелване, най-вече на титлата в Германия, след двете години суша. Купата на Германия също е задължителен трофей. Суперкупата бе спечелена скоро, но бе за миналия сезон. За спечелване на Шампионската лига ще е много трудно, но почти с този състав отборът бе финалист срещу Челси на „Алианц Арена“, така че иска ми се и финал и този път спечелен финал.

Предполагам за всички български фенове ще е интересно да споделите кои известни българи също са фенове на Байерн, защото там гравитира в сферата на догадките.

Известни знам малко, като Михаил Касабов от БФС, като няколко мои колеги журналисти, сред които Борис Касабов. Може би сега не се сещам за още някой.

Споделете нещо за Байерн, което пропускам като въпрос.

Преди много се впечатлявах от Олимпийския стадион в Мюнхен, сега „Алианц Арена“ ми е като от друга планета. Имам вече няколко пътувания до там и дори много артикули, купени от феншопа. По стечение на обстоятелствата съм пътувал много из Германия и Австрия и ме е учудвало колко много фенове има Байерн в тези две страни. И накрая да кажа, че е имало и един мач, в който съм се радвал на загуба на Байерн. Това е на 24 май 1994 година, когато в София Левски би Байерн в приятелски мач.