Новата система за реферите в Бундеслигата - Видео асистент, може да бъде спряна, ако техническите проблеми, които се появиха в първия кръг, продължат, заявиха ръководителите на проекта.

Иновацията, която има за цел да коригира грешките на съдиите по време на мач в момента, се тества в Германия, за да се види дали тя трябва да се ползва в световен мащаб. Системата обаче проработи частично в някои съботни срещи от Бундеслигата, а в други се провали. В неделя обаче показа по-добра ефективност на срещата Фрайбург - Айнтрахт Франкфурт.

"Ние не можем да продължаваме така в продължение на седмици и седмици. Това е неприемливо, особено за реферите", заяви Хелмут Круг, мениджър на рецензентите на Футболната асоциация в Германия. Круг каза, че проблемът изглежда е претоварен стъклен оптичен кабел. Когато съдия поиска преглед на видеоклипа, той се свързва със специален контролен център в Кьолн. Той намекна, че едно от решенията би могло да бъде с видео помощник-рефери във фургони всеки път, когато Кьолн се провали. В противен случай "ще трябва да се върнем към старата система без видео асистенти", каза Круг.

Президентът на германската футболна централа Райнхард Гриндел все още подкрепя технологията, въпреки проблемите. "Когато се използва технология, тя носи повече справедливост за футбола", казва той./БТА