Бившите президенти на Германския футболен съюз Волфганг Нирсбах и Тео Цванцигер ще бъдат призовани в съда, за да отговарят на въпроси относно аферата, която се разрази покрай избирането на Германия за домакин на световното първенство през 2006 година.

В Швейцария вече са повдигнати обвинения срещу двамата. Висшият регионален съд във Франкфурт на Майн позволи съставяне на обвинителен акт срещу двамата, както и срещу бившия генерален секретар на ФИФА - Хорст Шмид, който с години е укривал данъци, и швейцареца Урс Линзи.

В средата на октомври областният съд на Франкфурт реши да не започва главно производство срещу тях. Това доведе до обжалване от прокурора, което се оказа успешно.

Миналия месец Швейцарската федерална прокуратура повдигна обвинения срещу четиримата. Нирсбах, Цванцигер, Шмид и Линзи са заблудили прокуратурата за реалните цели на преведените  6.7 млн. евро. Съответно, те са се признали за виновни за „съучастие в измама” (Цванцигер, Шмид и Линзи), а Нирсбах за „помощ за измама”.

Според Висшия регионален съд обвиняемите могат да лежат до 5 години в затвора или да претърпят финансови глоби.