Бившият президент на Германската футболна федерация Герхард Майер-Форфелдер заяви, че играчите в националния отбор трябва задължително да пеят химна на страната, иначе не трябва да бъдат викани в тима.

„Йоаким Льов трябва да направи изпълнението на химна преди мач задължително“, сподели бившият ръководител. „Той винаги е казвал, че не може да ги принуди на сила. Аз обаче смятам, че това е възможно.“

„Той трябва да обясни на всеки играч, който отказва да изпълнява химна, че повече няма да бъде викан, докато не промени решението си. Вижте италианците на Евро 2012. Срещу нас те пяха с наслада и играха със страст за честа на своята страна. А ние? Нашето представяне беше почти срамно“, убеден е 79-годишният Майер-Форфелдер.

Той не може да разбере мотивите на играчи като Сами Кедира, който е с тунизийски корени, да не пеят германския химн. „За мен това не е причина да мълчиш. Не може да играеш за Германия, да печелиш от това, а в същото време да се държиш като полугерманец“, продължи Майер-Форфелдер.

Гонг припомня, че по време на Мондиал 2010 в Южна Африка подобен скандал се разрази между иконата на германския футбол Франц Бекенбауер и Лукас Подолски, който публично отказа да пее химна на страната, а в отговор на думите на Бекенбауер заяви, че на терена си общува на полски със своя партньор в атаката Мирослав Клозе.