Голям жест от един от най-великите играчи в историята на световния футбол е получил легендата на Локомотив и България Христо Бонев. Франц Бекенбауер, който печели Световната титла като играч и треньор е поканил Зума да му гостува заедно със съпругата си. Двамата са приятели още от времето, когато радваха любителите на футбола по света с гениалните си изпълнения, информира "Марица Спорт".

Бекенбауер е имал среща в Австрия с вицепрезидента на БФС Михаил Касабов, който го е информирал за здравословните проблеми на черно-бялата икона. Кайзер Франц реагирал мигновено и помолил Касабов да набере номера на Зума. "Обаждането на Франц много ме трогна. Ние имаме почти 40-годишно приятелство. Аз го ценя много и като футболист, и като треньор, но най-много като човек. За мен той е най-добрият защитник в света за всички времена. Ако ще да съберат качествата на всички най-големи бранители по света, няма да съберат толкова, колкото имаше Кайзера. Благодарен съм на съдбата, че съм играл срещу него", сподели Христо Бонев и допълни, че при първа възможност ще се възползва от поканата за гостуване.

"Франц ми каза, че е имал същите проблеми като моите. Направили са му два байпаса. Това обаче по никакъв начин не влияе на самочувствието му. Той дори се пошегува: "Добре дошъл и в този наш отбор. Не е толкова страшно. Много сме бягали пред останалите и затова ни сполетя това".

С Франц Бекенбауер е свързана и едно от най-големите признания за Христо Бонев. В края на кариерата си Кайзер Франц приема предложението на звездния Космос (Ню Йорк), където играят още Йохан Кройф и Йохан Неескенс. Архитект на тима е мениджърът на Бекенбауер Шваан. По настояване на Кайзер Франц, Шваан прави умопомрачителната оферта за времето си от 1 милион долара на Зума, за да премине в Космос. Комунистическите лидери обаче не позволяват този трансфер.