Маркус Бабел, който днес получи зелена светлина да води официално тима на Щутгарт, ще подпише нов договор до края на сезона 2009/2010 година и ще бъде обявен официално за старши-треньор на „мерцедесите” на 1 юли.

Бившият германски национал получи разрешение да продължи своята работа като старши-треньор на Щутгарт, въпреки че все още няма необходимия лиценз. Германската федерация обяви, че 36-годишният Бабел ще премине тренировъчен курс в Кьолн от началото на месец юли, който ще се провежда три дни в седмицата в продължение на десет месеца. Тренировките на „швабите” в отсъствието на Бабел ще бъдат водени от неговите помощници.

Казусът „Бабел” изостри отношенията между Щутгарт и федерацията, която обяви през януари, че бившият бранител на Байерн Мюнхен и Ливърпул няма да продължи да изпълнява задълженията си след края на сезона в Бундеслигата. Самият Бабел заяви: „Ние имахме добър разговор и се разбрахме, че аз мога да успея. Това все пак ще бъдат стресиращи десет месеца. Това обаче не е някакво специално решение взето за мен, а за всички колеги”.