В Бундеслигата догодина ще има поне един български футболист. Защитникът Асен Караславов влезе в елита на Германия със скромния Гройтер Фюрт три кръга преди края. Сега зелено-белите от Бавария пък си поделят 1-ата позиция с Айнтрахт (Франкфурт), като и двата състава имат по 68 точки.

За малкия град Фюрт, отстоящ съвсем близо до Нюрнберг, постижението наистина е сериозно. Тържествата вече започнаха и ще продължат след домакинския мач с Фортуна (Дюселдорф) в неделя, информира БТА.

"За мене наистина е сбъдната мечта. Ставам на 32 години и се надявам, че ще запиша някой и друг мач в Бундеслигата. Вече всичко е ясно, ние сме сигурни за елита. Имам договор до 30-и юни 2013-а година, но скоро ще започнем преговори за нов”, сподели Караславов.

"Най-трудният момент за отбора беше паузата между двата полусезона. Защото е важно точно тогава да защитиш нивото, което си стигнал. А ние дори го вдигнахме. Факт е, че Гройтер Фюрт всяка година е в челото на Втора лига и накрая губеше промоцията. Но това е защото ръководството продава по 1-2 футболисти в елитни отбори, което пълни още касата. Тази година обаче никой не продадохме, а и нямахме контузии. Може би това се оказа решаващо за влизането ни”, допълва бившият капитан на Славия и Ботев (Пловдив).

Той уточни, че не очаква кой знае колко нови попълнения през лятото, а и сегашният състав ще се запази.

"Още никой не говори за новия сезон, но смятам, че ще останем в Бундеслигата и с този отбор, без кой знае колко попълнения. Миналата година два пъти бихме Аугсбург, тотално ги надиграхме, а ето- те си остават в Бундеслигата без проблеми. За купата последователно отстранихме регионалния ни съперник Нюрнберг и Хофенхайм, а големият отбор на Борусия (Дортмунд) ни победи с гол в последната секунда след 120 минути игра. Значи имаме потенциал”, уверен е 31-годишният пловдивчанин.

Много хора обаче гледат с недоверие на това, че Караславов не е твърд титуляр в отбора си. Той обаче обяснява всичко съвсем спокойно и логично.

"Ние имаме най-добрата защита. Допуснали сме само 24 гола в 32 мача, а пред нас Айнтрахт има 30 топки в мрежата си. Колегите играят много здраво, не си позволяват отпускане нито за секунда. Аз също тренирам винаги на 110 процента и те знаят, че ако се издънят и си загубят място аз ще вляза и ще играя на високо ниво. И след това те ще бъдат на пейката, както беше миналата година. Това означава истинската конкуренция. Вероятно в България не се гледа сериозно на това. Не знам дали си представят хората какво означава един играч 30 мача да не направи нито една грешка, нито един слаб мач. Това са моите конкуренти, обяснява бранителят с 10 мача през този сезон за първенство".

"Например в мача с ФСФ Франкфурт влязох като бек. Не е моята позиция, но се представих на ниво и след края на срещата всички ме поздравяваха. Щом влизам на терена, няма значение на каква позиция- играя до край.”

Той разказа и подробности около тържествата: "Още след поражението на Фортуна (Дюселдорф) хората излязоха на площада и започнахме да празнуваме. Сега играем с този съперник и след мача ще има нови тържества. Поръчани са кабрио-коли за всички нас и ще обикаляме града. Пред кметството пък ще ни дадат и по един ювелирен часовник. След края на сезона нещата ще приключат с тридневен купон на остров Майорка - отиваме целия отбор”, завърши Караславов.

Той играе в този тим от 2007-а година, когато беше продаден от Славия. Статистиката му за първенството е 90 мача, 4 гола и 2 асистенции.