Знаменитият френски футболист Зинедин Зидан се качи в събота на най-високия връх в Европа- Монблан, и отбеляза попадение на най-голяма надморска височина. В този случай той се качи на върха в качеството си на почетен председател на Европейската асоциация за борба с левкодистрофията.

"Иска ми се да убедя борещите се с тази болест и техните семейства, че винаги има надежда и въпреки трудностите, с които се сблъскват, не трябва да спират да се борят, заяви Зинедин Зидан. Малко ми беше трудно да свикна с такава височина, виеше ми се свят, изобщо не бях в обичайната си кондицзия, но си го поставих като цел да се кача на върха и това се случи".

Видеоклипът, в който Зидан вкарва гол на най-високия връх в Европа, ще стане реклама на Европейската асоциация за борба с левкодистрофията и ще има за цел да привлече вниманието в борбата с това опасно генетическо заболяване.

Левкодистрофията е тежко, генетично, прогресивно увреждане на мозъка, и по-точно на бялото вещество. Известни са над тридесет вида, от които по-известни са метахроматичната левкодистрофия, синдрома на Крабе и болестта на Канаван. Няма лечение, а в някои случай дори препоръчителна терапия.