За бившата футболна звезда и настоящ треньор Зинедин Зидан се знае много. Но никога не е достатъчно. Историята на легендата е разказана в нова автобиографична книга. Автори са френските журналисти Патрик Фор и Жан Филип. Издава се от Hybrid Books.

Книгата може да се превърне в чудесен подарък за предстоящите празници, тъй като ще бъде на пазара от 3 декември. Насладете се на поредния откъс от книгата „Зидан“.

На следващия ден френската делегация заминава за Германия. Изборът на база пада върху петзвезден хотел, разположен в старинен замък от XVI век: „Шлосхотел Мюнхаузен” в Хамелн, недалеч от Хановер. Градчето в северозападната част на страната е известно с едно страховито предание. В средните векове там живеел флейтист, който свирел толкова добре, че бил способен да подмами с флейтата си далеч от града всички плъхове, и да ги накара да се удавят в река Везер. Но след като жителите отказали да му платят за услугата, подлъгал всички деца от Хамелн да тръгнат след него към реката. В този флейтист се е настанил образа на чумата…

Този факт, както присъствието в името на хотела на прочутия барон Мюнхаузен, става повод за нови иронии в пресата. Дали френските национали ще се издавят като онези плъхове, или ще се справят храбро като легендарния благородник?

Широко се коментира и хотелската резервация на националния отбор. Стаите за Зизу и останалите се оказват наети до 8 юли, денят преди финала в Берлин. Това означава, че плановете опират до участие в двубоя, който ще определи новия световен шампион.

Нова книга проследява живота и кариерата на Зидан

Всъщност Реймон Доменек не спира да говори, и то съвсем уверено, за този „9 юли”, и често става обект на саркастични подмятания. Но първо неговият отбор трябва да излезе от групата, в която противници са Швейцария, Корея и Того. В последните дни вече се полагат усилия в тактическата и физическата работа. Особено се набляга върху второто, тъй като анализите са показали, че именно физиката е една от причините за азиатската катастрофа през 2002 г. За пръв път в историята националният отбор ангажира отговорник по тази част. Робер Дюверн, който работи във футболния отбор на Лион, има репутация на отличен специалист.

Зидан: „С него всичко се подрежда добре. Той пое риска да бъдем подготвени както трябва за осминафинала”…а не за груповата фаза, която Франция не успя да мине през 2002 г.

В тактически план проблемите са по-сложни. Отношенията между Доменек и Зизу вече се обтягат с всеки изминал ден. Наистина, капитанът никога не е критикувал треньора публично, но и не вярва много в него. Колкото до Доменек, той се възхищава от качествата му, само че се стреми да избутва на преден план други от звездите в отбора. Но двамата ще трябва да работят заедно, да си правят взаимни компромиси, да комуникират добре. В противен случай провалът ще бъде неизбежен.