Зинедин Зидан се завърна на терена за благотворителен мач, но е категоричен, че не съжалява, че се е отказал от професионалния футбол.

35-годишният бивш френски национал беше най-голямата звезда на стадион "Стад дьо Женев", който ще приеме три срещи от финалите на Евро'2008 през юни.

"Не съжалявам, че няма да участвам на Европейското първенство като футболист. Играл съм в подобни мачове, печелил към трофея, а сега искам да правя други неща", заяви Зидан.

Полузащитникът, който помогна на Франция да спечели световната купа през 1998 година и европейската титла две години по-късно, сложи край на кариерата си след финала на Мондиал'2006 срещу Италия, в който получи червен картон, след като удари с глава Марко Матераци. "Адзурите" пък в последствие триумфираха с дузпи.

Зидан се включи в благотворителния мач в Женева по молба на приятеля си Фабио Селестини, който учреди благотворителна фондация "442". На трибуните присъстваха над 18 хиляди зрители, а събраните средства ще бъдат дарени за училище в Куба и за подпомагане на млади таланти от бедните квартали в Рио де Жанейро (Бразилия).

Швейцарският национал Селестини в момента играе в испанския Хетафе.

"Познавам Фабио, защото децата ни посещават едно училище. За мен е удоволствие да помогна за една добра кауза", обясни Зидан, който е посланик на добрата воля към ООН.

В състава на фондация "442" взеха участие още Ерик Кантона, Раул, Михаел Лаудруп, Енцо Франческоли, Кристиан Карембьо и Бишенте Лизаразу.

В отбора на съперника, съставен от бивши и настоящи играчи на Олимпик Марсилия, пък се включиха Робер Пирес, Паскал Олмета, Лорик Кана, Фабрицио Раванели, Мануел Аморос и Сони Андерсон.

Тимът на Зидан спечели с 10:5, а той остана на терена до 82-ата минута, когато неговият отбор водеше с 9:4.