Барселона, ПСЖ и Ювентус вече си осигуриха титлите в своите местни дивизии - Испания, Франция и Италия. Битката в Бундеслигата все още е отворена, но Байерн е лидер три кръга преди края в по-добра позиция от претендента Борусия Дортмунд.

Тези четири отбора продължават да маркират нашата епоха. Барса, ПСЖ, Ювентус и Байерн са страшно успешни в своите първенства в последната декада, превръщайки триумфите си в хегемонии.

Барселона​ (8 титли за 11 години)

Причината: кадрите на Ла Масия, Лео Меси

За 11 сезона Барселона е спечелил 8 трофея в Ла Лига. Реал Мадрид на два пъти (2012, 2017 г.) и Атлетико Мадрид (2014 г.) веднъж спряха диктата на каталунците. Огромна заслуга за успехите на Барса има Лионел Меси. Играч, белязал не само историята на клуба, но и в целия световен футбол с  божествените си дарования. В Шампионската лига Барса успя да спечели три титли (2009. 2011, 2015 г.) в този период, оставяйки големия враг - Реал Мадрид, да го изпревари с 4. 

Между 2008 и 2012 г. Пеп Гуардииола спечели 3 поредни трофея в Ла Лига с един отбор, играещ съвършено - Шави, Иниеста, Пуйол, Пике, Меси. Този тласък преля в следващите години, когато отборът вече бе обигран и изграден около позиционния футбол. Меси генерираше цялата енергия, а след оттеглянето на Шави и Иниеста, самият аржентинец пое ръководната палка. Безграничният му талант му позволи да запълни липсата на двамата магьосници в средата на терена.

Байерн Мюнхен (10 титли за 14 години)

Причината: финансова мощ, правилна трансферна политика 

В следващите дни тимът може да се поздрави с нов трофей. Огромният бюджет, с който разполага Байерн, дава възможност на клуба да харчи за играчите, които иска. Баварците купуват най-добрите футболисти на своите конкуренти в Германия, източват им силите и в края на сезона триумфират. Обикновено това е сценарият в Бундеслигата. 

Байерн предлага футбол на най-високо ниво - най-вече Шампионска лига, което е примамлив хап за исканите играчи. А те в последните години бяха толкова много - Левандовски, Гьотце, Горецка, Хумелс, Боатенг, Нойер и още, и още...

Удивителните кариери на крилата Рибери и Робен, както и на големия работохолик Томас Мюлер, бяха едни от фундаментите за хегемонията на Байерн. Тригодишният период с Пеп Гуардиола помогна на тима полети с километри пред своите конкуренти. Въпреки колебанията с Нико Ковач през този сезон, Байерн отново е напът да вземе своето.

Ювентус (8 титли за 8 години)

Причината: финансова мощ, обигран състав и изключителна дефанзвина тактика, ниска конкуренция

Най-богатият клуб в Италия може да се нарече краля на местния футбол. Най-много титли (35) с абсолютна доминация през настоящото десетилетие. 

Периодът може да се раздели на две части - три сезона с Антонио Конте, плюс пет с Масимилиано Алегри. Изпълнителите в дефанзивната част на играта бяха почти едни и същи - Буфон (до миналото лято), Бонучи, Бардзали и Киелини. Огромен опит, класа, учебникарски умения за защита.

В средата на терена и в предни позиции хората постепенно се меняха, но световната им класа бе недостижима за съперниците - Тевес, Игуаин, Мората, Пирло, Видал, Погба, сега Дибала и Кристиано Роналдо. Най-доброто възможно на пазара. 

Не трябва да забравяме, че конкуренцията на миланските грандове спадна значително - Милан и Интер търсеха себе си с нови собственици - след десетилетие наред с Берлускони и Морати. Наполи опитваше  да подлива вода на северния си враг, но непостоянството и недотам обиграния състав често подхлъзваха "адзурите". Рома и Лацио все още не са отбори, които могат да бутнат Ювентус от върха, изпитвайки трудности да влизат дори в Топ 4 на местния елит.

ПСЖ (6 титли за 7 години)

Причината: финансова мощ

Финансовия гигант на Франция не оставя съмнения в доминацията си. Катарските собственици, след идването си през 2011 г., пропуснаха да спечелят само една титла - през 2017-а г. (шампион е Монако). Трансферите бяха емблематични - Неймар, Мбапе, Кавани, Ди Мария, Тиаго Силва, Давид Луис, Ибрахимович, Верати, Дани Алвеш, Буфон...Тази несъизмерима класа просто е невъзможна за улавяне от конкуренти в един дълъг сезон.

Все пак се видя, че в турнирните битки ПСЖ е уязвим - финалът с Рен отпреди няколко дни го доказа, победата на Гингам с дузпи преди няколко месеца за Купата на Лигата във Франция също.

Крахът в две поредни години в Шампионската лига остава също е пословичен, защото ПСЖ продължава да е без манталитет и характер на велик отбор. ПСЖ изглежда като болид, който кара сам на "пистата" във Франция, редейки рекордни обиколки, но не може да се подготви добре, когато излезе срещу равностойни конкуренти в Европа.

Висшата лига

Тя остава най-конкурентната лига в света. Въпреки че Пеп Гуаридола успя да покори няколко рекорда преди година - за спечелени точки и вкарани голове за един сезон, неговият Манчестър Сити намери голям съперник през този сезон в лицето на Ливърпул.

Тотнъм изглежда готов, при направа на няколко силни трансфера, да се бори с големите, а Арсенал, Челси и Манчестър Юнайтед са все още в началото на новите си проекти, които дадоха старт наскоро.

Манчестър Сити изглежда като най-силния тим, най-вече заради безбройните си богатсва, но класическите тимове във Висшата лига все още някак успяват да удържат пълната доминация на "гражданите". Тя може да се види, ако Сити стане шампион през този сезон и евентуално през следващия. Засега английският елит остава най-равностойният спрямо останалите Топ 5 първенства в Европа и света.