Мексико победи Франция с 2:0 и по този начин почти сигурно подпечата билетите на „петлите” за обратния полет към родината им веднага след груповата фаза на Мондиала в ЮАР.

След равенството 0:0 с Уругвай, във втория си мач Франция показа още по-слаба игра и напълно заслужено загуби от Мексико. „Ацтеките” от своя страна впечатлиха с организирана и ефективна игра и след головете на Хавиер Ернандес (64’) и Куантемок Бланко (79’ от дузпа) стигнаха до успеха, който почти сигурно ги класира за елиминационната фаза на турнира.

В другия мач от групата Уругвай победи ЮАР с 3:0 и оглави класирането с 4 точки. Толкова има и Мексико, но с по-лоша голова разлика. Франция и ЮАР пък имат по една точка.

В последните мачове лидерите Уругвай и Мексико излизат един срещу друг и при равенство в пакет ще се класират за 1/8-финалите, без значение от мача на „петлите” с домакините. Единственият вариант за Рибери и компания да се класират е да се надяват на резултат, различен от хикс между Уругвай и Мексико, а в същото време самите те да разгромят ЮАР.

Двубоят на стадион „Питър Мокаба” в Полокване премина през почти цялото време при превъзходство на мексиканците, които контролираха събитията на терена и рядко даваха шансове на финалиста от миналото Световно да застраши вратата на 37-годишния Оскар Перес.

Дос Сантос, Вела и Салсидо бяха близо до попадение през първото полувреме, което обаче завърши при нулево равенство.

На почивката популярният в България Андре-Пиер Жиняк влезе в игра на мястото на неубедителния Николас Анелка, но и това не промени особено играта на „петлите”. Те все пак имаха своите добри минути между 52-та и 57-та минути, когато Флоран Малуда и Франк Рибери отправиха опасни изстрели, спасени майсторски от Перес.

Селекционерът на Мексико Хавиер Агире направи необходимите корекции, като пусна в игра Хавиер Ернандес и Куантемок Бланко, които донесоха успеха на своя отбор.

В 64-та минута новото попълнение на Манчестър Юнайтед Ернандес откри резултата, след като бе изведен перфектно сам срещу Уго Лорис, майсторски финтира вратаря на Франция и без проблеми вкара в опразнената вкара за 1:0. При паса към Ернандес останаха съмнения за засада, но повторенията показаха, че такава няма.

В минутите след гола „петлите” по никакъв начин не показаха, че знаят, как да стигнат поне до равенството, а техният селекционер Реймон Доменек се отчете единствено с включването на Матю Валбуена, а на резервната скамейка остана Тиери Анри.

Така се стигна до 77-та минута, когато Ерик Абидал фаулира в наказателното поле другата резерва – Барера и съдията Халил Ал Гамби от Саудитска Арабия веднага отсъди дузпа. Зад топката застана легендата Куантемок Бланко, който реализира 11-метровия удар и освен че донесе победата на своя отбор, се превърна в първия мексиканец, реализирал голове на три Световни първенства.

--

Франция – Мексико 0:2 (0:0)

Голмайстори: 0:1 Хавиер Ернандес 64’, Куантемок Бланко (79’ от дузпа)

Франция: Лорис, Саня, Абидал, Галас, Рибери, Гову (69’ Валбуена), Евра (к), Тулалан, Малуда, Диаби, Анелка (46’ Жиняк)

Мексико: Перес, Родригес, Салсидо, Маркес (к), Осорио, Торадо, Франко (62’ Бланко), Вела (31’ Барера), Морено, Хуарес (55’ Ернандес), Дос Сантос

Стадион: „Питър Мокаба”, Полокване

Съдия: Халил Ал Гамди, Саудитска Арабия