Франция отпадна от Световното първенство, след като завърши кошмарното си представяне в ЮАР със загуба 1:2 от домакините в последния си мач от група А. Въпреки успеха пък, южноафриканците също приключват участието си на Мондиала, тъй като имат по-лоша голова разлика от втория Мексико.

Все пак, ЮАР ще може да напусне надпреварата с високо вдигната глава и приличния актив от 4 точки, докато френските футболисти ще имат сериозни притеснения около прибирането си в родината, което със сигурност няма да бъде приятно след срама, който браха по време на кратното си участие на Световното.

В двубоя на „Фрий Стейт” в Блуфонтейн домакините показаха голямо желание да зарадват привържениците си и съвсем заслужено стигнаха до успеха след голове на Бонгани Кумало (20’) и Катлего Мфела (37’). „Петлите” от своя страна, въпреки многото промени в титулярния състав, играеха без желание и сякаш чакаха края на мача и на цялото първенство за тях. Единствено усилия влагаше Франк Рибери, който изработи и почетния гол на Флоран Малуда през второто полувреме. За слабата игра на французите спомогна и изгонването на Йоан Гюркуф, който в 25-та минута остави съотборниците си с човек по-малко заради удар с лакът.

В 20-та минута след центриране от корнер, Бонгани Кумало се промъкна през френската отбрана, извиси се над всички и с глава вкара за 1:0. Малко след това пък Катлего Мфела можеше да удвои преднината на своя отбор, след като мина като на шефа през френската отбрана, но ударът му излезе в аут.

В 25-та минута ситуацията за „петлите” стана още по-тежка, след като Йоан Гюркуф бе изгонен с директен червен картон за удар с лакът срещу Сибая. Натискът на ЮАР продължи и в 37-та минута падна и втори гол.

Масилела пусна прострелен пас в малкото наказателно поле на Франция, защитата на „петлите” не се ориентира и топката попадна в Катлего Мфела, който без проблеми от два метра я вкара в опразнената врата.

При този резултат дойде почивката, а след нея домакините трябваше да търсят нови голове, за да се надяват на класиране за следващата фаза.

Второто полувреме отново стартира с техен натиск и още в 51-та минута те удариха греда чрез голмайстора Мфела, който бе изведен сам срещу Лорис от Чабалала, но нацели напречния стълб.

Постепенно темпото на игра, налагано от ЮАР, спадна и французите, макар и плахо, започнаха да поглеждат към вратата на Жозеф в опит да стигна поне до почетна загуба. В 69-та минута Рибери получи топката отдясно и пусна успореден на вратата пас към Флоран Малуда, който реализира безпроблемно за 1:2.

До края на мача единственото по-сериозно положение бе за домакините, които в добавеното време бяха близо до нов гол, но ударът на Чабалала излезе в аут.

Така двубоят завърши с успех 2:1 за ЮАР, който се оказа недостатъчен за класиране в следващия етап. Уругвай победи Мексико и зае първото място в групата със 7 точки. Мексико и ЮАР завършиха с по 4 точки, но „ацтеките” продължават напред заради по-добрата си голова разлика. На последното място остана Франция (с една точка), която ще трябва бързо да забрави кошмара от Мондиала и да се надява на по-добро бъдеще с новия си селекционер Лоран Блан.