Пари Сен Жермен спечели по категоричен начин дербито на 15-ия кръг в Лига 1 и надигра с 4:0 Олимпик Лион във френската столица. Голмайсторът на парижани Златан Ибрахимович наказа неубедителния тим на Реми Гард с две попадения, а по едно добавиха Единсон Кавани и капитанът Тиаго Силва.

„Парк де Пренс“ изпрати с овации своите любимци, които в нито един момент не изпуснаха контрола върху мача. Нещо повече – домакините показаха страхотен характер, след като още в първите минути съдията не им даде безспорна дузпа, а след това Александър Лаказет удари напречната греда над Салваторе Сиригу.

ВИДЕО С ПОПАДЕНИЯТА В МАЧА - ТУК!

ПСЖ почти с началния съдийски сигнал успя да наложи волята си в центъра на терена, но Лион стоеше много добре в защита и постоянно опитваше да контраатакува. Първото сериозно пропукване за гостите дойде в 16-ата минута, когато домакините поискаха дузпа за нарушение срещу Единсон Кавани. Уругваецът се измъкна отляво по атаката, проби по диагонала, Коне със закъснял шпагат фаулира нападателя в наказателното поле, но съдията Антони Готие несправедливо подмина ситуацията.

В 27-ата минута дойде и единственият критичен момент за парижени.  Лаказет премина през трима играчи, проби през центъра и стреля над Сиригу, но от 8-9 метра удари напречната греда.

Точно след изминаването на първата третина от мача Кавани пусна добре към Пасторе вляво, но аржентинецът се забави с изстрела си и Коне го блокира с шпагат.

В 35-ата минута изигралият много силен мач Марко Верати копна отлично към Златан в пеналта, чийто първи шут при въздуха бе блокиран от Бишевац, а при втория му опит от около 6-7 метра вратарят на Лион Реми Веркутр изби в корнер. При центрирането отдясно на вратата Кавани бе оставен непокрит и насочи топката ниско до близката греда, а тя премина през краката на Гуркюф за 1:0.

Лион изглеждаше шокиран и в 40-ата минута Пасторе с изключително прецизен пас по тревата изведе Кавани сам срещу Веркутр. Уругваецът успя да финтира стража, който грубо го повали на тревата и съдията посочи бялата точка. Оттам Златан Ибрахимович с елегантно копване заблуди вратаря, който само изгледа как топката мина под гредата.

След подновяването на играта Лион иззе контрола върху топката, но не бе в състояние да създаде никакви главоболия за отбраната на домакините. Нещо повече – тъкмо нейният лидер Тиаго Силва сложи точка на спора в 59-ата минута. Моура центрира от корнер вляво от вратата, а на първа греда Фофана успя да блокира удара с глава на бразилския защитник. Капитанът обаче веднага получи втори шанс и от вратарското поле с десния крак прати топката под гредата.

В 65-ата минута Кавани бе на крачка да отбележи втори гол в мача, след като Златан центрира идеално отдясно. Уругваецът опита технично с глава да прехвърли вратаря, но топката прелетя на десетина сантиметра над целта.

В 81-ата минута унижението на Лион стана пълно, след като  Моура пусна извеждащ пас към Ибрахимович отдясно в наказателното поле, а шведът бе засрещнат от Умтити и се строполи на тревата. Готие за втори път отсъди дузпа за домакините, а Златан с добре насочен удар в долния десен ъгъл хвърли Веркутр в грешната посока.

Така с 37 точки ПСЖ продължава да има преднина от 4 пред втория Лил и 5 спрямо третия Монако. Лион пък е на крачка да излезе от първата половина на класирането, след като е 10-и с 19 точки. Толкова имат и намиращите се директно под „хлапетата“ Реймс и Тулуза.