Руският милиардер Дмитрий Риболовльов закупи контролния пакет от акции на френския футболен клуб Монако, съобщават световните агенции.

"Компанията "Монако Спорт Инвест", която е собственост на Дмитрий Риболовльов, сключи сделка за закупуването на 66,67 процента от акциите на Монако", се казва в официалното съобщение на 7-кратния шампион на Франция.

45-годишният руски бизнесмен е на 93-о място в класацията на "Форбс" по богатство. През юни миналата година той продаде акциите си във фирмата за производство на торове "Уралкалий" за 6,5 милиарда долара.

Риболовльов заяви, че планира да инвестира поне 100 милиона евро в Монако в следващите четири години.

"Аз съм страстен почитател на футбола. Живея от дълго време в Монако и знам, че футболният клуб не е просто спортна организация, а е един от символите на Княжеството, негова гордост и традиция", коментира Риболовльов.

"Мисля, че клубът има огромен потенциал. Надявам се да го развием и да постигнем значими успехи както във Франция, така и в Европа", допълни той.

Монако, който игра финал на Шампионската лига през 2004 година, през миналия сезон изпадна във втора дивизия и в момента е на последно място с 13 точки от 18 мача, припомня Българската телеграфна агенция.

След финализирането на сделката в Съвета на директорите на клуба влязоха Дмитрий и Екатерина Риболовльови и бившият технически директор Спартак (Москва) и Жемчужина (Сочи) Евгений Смоленцев. За нов председател на Съвета е избран Дмитрий Риболовльов.