Продължават да изникват нови информации за противоречивата Европейска Суперлига по футбол. Три италиански клуба ще бъдат приети в потенциалната надпревара, твърди „Ла Република“. Това ще са грандовете Интер, Милан и Ювентус.

Някои от най-големите клубове на Стария континент вече са готови да отправят предизвикателство към ФИФА и УЕФА, като са подготвили подробен план за функционирането на Суперлигата, който може да бъде стартиран още от сезон 2022/2023, съобщава италианското издание.

Според британското издание „The Times“, организаторите на Суперлигата предвиждат в нея да има 20 отбора, като 15 от тях са клубове-основатели с постоянно участие. 15-те основни клуба ще бъдат:

3 от Италия: Интер, Ювентус, Милан;

6 от Англия: Арсенал, Челси, Ливърпул, Тотнъм, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед;

3 от Испания: Атлетико Мадрид, Барселона, Реал Мадрид;

2 от Германия: Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд;

1 от Франция: Пари Сен Жермен.

Всеки клуб ще има и гарантирани приходи от по 350 милиона евро на сезон. Форматът пък предвижда 20-те тима да бъдат разделени в две групи, всяка с по 10 отбора. В групите ще се играе на принципа на първенство с разменени гостувания. След това първите 4 отбора от всяка група се класират на 1/4-финалите. Четвъртфиналната и полуфиналната фази ще бъдат в по два мача всяка.

Вчера от ФИФА и УЕФА обявиха, че подготвят тежки санкции за клубовете и играчите, които биха взели участие в потенциалната Европейска Суперлига.