Мачът от последния кръг във футболната Лига 2 на френския Бордо, борещ се за класиране в елитната Лига 1, бе прекратен. Бордо прие състава на Родез в среща от 38-ия кръг във втора дивизия във Франция, но двубоят бе спрян след като фен нападна футболиста на гостите Люка Буаде.

Тимът Бордо се нуждаеше от победа, за да изпревари втория в класирането Метц, но домакините изостанаха в резултата след като 25-годишният полузащитник отбеляза гол за Родез в 22-ата минута. Докато празнуваше попадението със съотборниците си, привърженик на домакините нахлу на терена и то бръсна. Голмайсторът падна на терена, а по-късно бе изнесен на носилка и реферът спря мача.

Двата отбора се прибраха в съблекалнята, а главният съдия обяви, че двубоят няма да се поднови, добавяйки, че пострадалият Буаде е с мозъчно сътресение.

Френската футболна федерация информира, че Дисциплинарната комисия ще заседава в понеделник, за да обсъди какви действия ще бъдат предприети.

Президентът на Бордо Жерар Лопес заяви, че клубът ще подаде жалба срещу запалянкото и призова централата да позволи мачът да бъде доигран или преигран

„Бих искал да видя нещата да бъдат решени на терена, защото това все пак е футбол. Ще имаме представител на заседанието на комисията и ще защитаваме правата си, както и ще обжалваме, ако е необходимо“, коментира той.

Ситуацията е доста сложна, тъй като Метц и Бордо трябваше да играят срещите си по едно и също време. Метц победи Бастия с 3:2 като домакин, събра 72 точки и зае второто място, а празнувайки квотата за Лига 1, феновете на отбора навлязоха на терена. Бордо, който е с три точки по-малко, сега знае от каква голова разлика се нуждае, за да изпревари съперника, ако мачът с Родез бъде преигран.

Място във футболния елит на Франция заслужи и шампионът в Лига 2 Льо Авър, който надигра Дижон с 1:0 при домакинството си в последния кръг и натрупа 75 точки в челото на класирането.

Само първите два тима в подреждането във втора дивизия се изчакват в Лига 1.

Председателят на Родез Пиер-Оливие Мурат бе отчаян, тъй като клубът му се бореше да запази мястото си в Лига 2, а сега остана на 17-о място в зоната на изпадащите.

„Мачът за бъде подновен или преигран? Не съм виждал да се играят двубои след последния ден на първенството“, каза той./БТА