Френската футболна федерация реши да изправи пред Дисицплинарната комисия Патрис Евра, Никола Анелка, Франк Рибери, Ерик Абидал и Жереми Тулалан заради тяхната съпричасност към разигралите се сцени на тренировките на "петлите" по време на Мондиала в ЮАР.

Дисциплинарната комисия ще бъде отговорна за това, да изслуша на 17 август петимата национали и да вземе мерки заради поведението на целия отбор на 20 юни в Южна Африка. Евра носи отговорност заради това, че е капитан на Франция, Рибери като вицекапитан, Анелка заради оскърбленията към бившия селекционер Раймон Доменек на полувремето на мача Франция - Мексико, Абидал заради отказа си да носи фланелката на "сините" срещу тима на ЮАР и Тулалан заради активността си в организацията на бойкота.

Решението би трябва да зарадва новия селекционер Лоран Блан, който се изказа срещу евентуално колективно наказание, което би дошло преди старта на квалификациите за Евро 2012. Като дисциплинарна мярка Блан реши да не вика за контролата с Норвегия идната седмица нито един от 23-ата национали, които играха на Мондиала.