Парижкият апелативен съд отхвърли делото за клевета на Дешан срещу КантонаАпелативният съд на Париж отхвърли делото за клевета на селекционера на Франция Дидие Дешан срещу легендата на Манчестър Юнайтед Ерик Кантона, съобщават правни източници.

Дешан заведе дело срещу Кантона, след като бившият играч на Юнайтед обвини наставника на „петлите“ в расова дискриминация при избора му на играчи за Евро 2016. Според Кантона Дешан не повикал Карим Бензема и Хатем Бен Арфа заради техните „северноафрикански корени“. Парижки съд вече бе декларирал случая за анулиран през декември 2020 поради процедурни причини. Според него, оплакването не е било ясно дефинирано като случай на клевета.

Дешан обжалва първоначалното решение, но Апелативният съд потвърди предишното отсъждане. Селекционерът на Франция вече няма правна защита във Франция по проблема. В изявление, публикувано от адвокатите на Кантона след решението в понеделник, се казва следното: „Г-н Ерик Кантона, който винаги е поемал отговорност за това, което е казвал в миналото, приветства тази победа, която слага край на процедура, която той смятаме за безпочвена“. Адвокатът на Дешан Карло Алберто Бруса не пожела да коментира решението.

Коментарите на Кантона предизвикаха вълна от реакции преди провеждането на Евро 2016 във Франция, където домакините загубиха от Португалия в спора за трофея. „Едно нещо е сигурно – Бензема и Бен Арфа са двама от най-добрите футболисти във Франция и няма да играят на Европейското първенство. И със сигурност, Бензема и Бен Арфа, техните корени са северноафрикански. Така че, дебатът е отворен“, каза Кантона за британския вестник The Guardian през май 2016.

Кантона, който има 45 мача за Франция между 1987-1995, в миналото е бил много критичен към бившия си съотборник Дешан, който през 1996 определи за „циничен водоносец“. Бившият нападател на Марсилия и Лийдс се оттегли през 1996, преди да започне кариера в киното. През 2007 той се ожени за франко-алжирската актриса Ракилда Бракни.

Изваждането на Бензема, от алжирски произход, дойде след участието му в опит на един от приятелите му да подкупи бившия му съотборник Матьо Валбуена заради секс касета. Бен Арфа, от тунизийски произход, се надяваше да попадне в състава, след като възроди кариерата си в Ница, но вместо това трябваше да се задоволи с място в резервния списък на Дешан от осем играчи.