Френският държавен секретар по въпросите на спорта Рама Яд поиска назидателна присъда за извършителите на убийството на френския футболен фен на Тулуза Брис Татон.

Той почина във вторник в резултат наранявания след нападение от страна на група хулигани от агитката на сръбския тим Партизан. Рама Яд заяви това пред журналисти в Белград, където ще се срещне с сръбски ръководители, включително и министъра на вътрешните работи Ивица Дачич и президента Борис Тадич.

Десет заподозрени за нападението, сред които и подозирания за организатор на нападението, са арестувани. Те рискуват присъди между 30 и 40 години затвор. Френският държавен секретар се срещна и с родителите на Брис Татон.

„Те са смазани и искат да бъде раздадено правосъдие”, подчерта тя. На въпрос за това какви са заподозрените, участвали в побоя Рама Яд посочи, че това са „младежи, които, ако не се рецидивисти, произхождат от средната класа”.

„Сърбия е една крехка страна, съвземаща се от трудна война, има още следи от нея сред младежите. Това е голям политически проблем, който трябва да се решава изкъсо”, подчерта Яд.

Тя посочи, че според нея сърбите си дават сметка за този проблем. Рама Яд наблегна, че младежът е бил блъснат по 10-метрово стълбище. Нападателите му са били двайсетина или трийсетина срещу него, който е бил сам. Френското обществено мнение и не само то е много шокирано от случилото се.

„Повече от всякога е необходима мобилизация в европейски мащаб срещу насилието в спорта”, заяви г-жа Яд.