Предаването "Код Спорт" по ТВ+ излъчи ексклузивен репортаж от турнир, който Неймар традиционно организира в родината си. Най-скъпият футболист не е забравил удоволствието от играта на футбол на малки врати. Не е забравил и откъде е тръгнал като дете.

Преди няколко години неговата фондация откри образователен комплекс в крайбрежната община Прая Гранде в бразилския щат Сао Пауло, където самият той е прекарал голяма част от детството си. В този комплекс, който бразилците наричат Институто, се предлагат условия за образование, спортуване и социализация на 2300 деца от крайно бедните слоеве на обществото. 

Всяко лято там се провеждат финалите на голям турнир, в който играе дори самият Неймар. Звездата обикновено се включва в демонстративен мач срещу победителите в турнира. Правилата са измислени от него – срещат се два отбора с по петима полеви футболисти без вратари на малък терен. Вратите са приблизително с размера на хокейните.

Когато единият отбор вкара гол, от другия тим излиза един футболист. Така вкаралите гол получават числено предимство на терена. Игровото време е 10 минути. Печели този, който е останал с повече играчи на терена. При равенство победителят се решава с дуел един срещу един. Мачовете са не само интересни, но и изтощителни.

На терена често се виждат виртуозни изпълнения, куриозни попадения и пропуски, а черешката на тортата са финтовете на самия Неймар. Участниците във финалната фаза се излъчват след квалификации в повече от 50 държави, а общият им брой надхвърля 100 000 души.

Идеята на необичайните правила на турнира е да се играе по начина, по който Неймар като дете е играл футбол на улицата. Липсата на вратари е лесно обяснима, защото в Бразилия никой не иска да пази на вратата. Всички се изкушават да атакуват и да вкарват голове. Самият Неймар е отличен пример за това.

- Какво е за вас да организирате за трета поредна година финалния турнир тук?

- Това означава много за мен. Чувствам се наистина горд и изключително щастлив да съберем на едно място всички тези държави с различни култури. Те опознават не само Бразилия, но и нашият институт в Прая Гранде и областта, в която аз съм прекарал детството си. Това е голяма гордост и чест за мен.

- Забавлявахте ли се с играта на новите шампиони в турнира?

- Беше много интересно да гледам не само шампионите, но и другите отбори. Наблюдавах много мачове и съм доволен, че турнирът се разраства, все повече отбори участват и си прекарват страхотно. Надявам се, че момчетата и момичетата, които дойдоха, също се забавляват.

- Тази година имаше и турнир за момичета. Гордеете ли се, че вдъхновявате младото поколение футболисти от двата пола?

- Доволен съм не само от моя футбол, но и от начина, по който футболът придобива все по-големи измерения и че женският футбол става все по-популярен. Футболът е игра за всеки, за всички възрасти и за всеки човек, който го обича. Организирането на турнир, който показва това, ме прави наистина щастлив.

- Как се чувствате, когато играете футбол на родна земя след световното първенство в Русия?

- Чувствам се наистина добре, защото съм си вкъщи след голямото разочарование и болка, каквато беше за мен световното първенство. Не бях играл футбол оттогава. Тук наистина изиграх първия си мач след световното. Сега съм щастлив и искам да благодаря на всички, които помогнаха това да се случи.

- С какви чувства очаквате втория си сезон в Пари Сен Жермен? Какви са целите ви?

- Моята цел е винаги една и съща – да побеждавам. Целта на нашия отбор става все по-голяма с всеки сезон. Знаем каква отговорност носим. Знаем каква всеотдайност се очаква от нас. Аз мисля, че ни очаква един успешен сезон с много купи. Разбира се, очакваме да спечелим Шампионската лига, който е най-големият турнир в света.