Във футбола се създават много приятелства, но фактът, че играчите постоянно преминават в различни клубове рядко правят тези приятелства толкова трайни и силни.

Кои обаче са най-добрите, а и най-успешните, приятели в днешния свят на футбола? Отговорът на "Дейли Мейл" е категоричен - става въпрос за Златан Ибрахимович и Максуел, чиято любопитна история разказаха от изданието.

Всичко започва през 2001 година, когато двамата все още доста млади футболисти пристигат в холандския гранд Аякс, а така стартира и техният успешен път във футбола, съпътстван през цялото време и от огромното им приятелство.

15 години по-късно, двамата все още са най-добри приятели, съотборници и притежатели на внушителна колекция от отличия.

След дните в Аякс, Ибра и Максуел играят заедно в още три големи европейски клуба - Барселона, Интер и Пари Сен Жермен като заедно са спечелили 10 титли в 4 различни страни. Няма други футболисти, които да спечелят толкова много трофеи, играейки заедно за толкова много различни отбори.

Последният им общ триумф дойде в неделя, когато ПСЖ триумфира с титлата в Лига 1 след погром с 9:0 над Троа, за който Ибрахимович реализира 4 гола.

Така двамата вече имат по 4 последователни титли на Франция, след като отново станаха съотборници в Париж през 2012. Преди това с Интер двамата станаха три пъти шампиони на Италия между 2007 и 2009. Освен това имат една обща титла в Примера дивисион през 2010 в единствения сезон на Ибра на "Камп Ноу", както и две титли на Холандия през 2002 и 2004, когато се заражда приятелството им.

И докато нападателят е постоянно в светлините на прожекторите, то левият бек остава в сянката, но всъщност дори има повече успехи от голаджията. Причината затова са двете отнети титли на Италия от Ювентус, които отидоха в Интер на Максуел, както и голямата разлика - спечелената от Максуел Шампионска лига с екипа на Барселона.

Големите приятели - Ибрахимович и Максуел

източник: Gulliver/GettyImages

Но как започва всичко?

За голямото приятелство разказва самият Ибрахимович, който цени високо своя приятел и съотборник, който му помага в труден момент.

Двамата 19-годишни футболисти тъкмо са пристигнали в Амстердам, когато Ибра се оказва в беда.

"Дойдох в Амстердам напълно сам и имах проблеми през първия месец", сподели Ибра в интервю преди 2 години, разкривайки, че всъщност не е имал пари, тъй като първата му заплата е щяла да пристигне чак в края на първия му месец в Аякс. В квартирата на Ибра няма много повече от телевизор и легло. В гаража му има нов Мерцедес - една от причините за финансовите проблеми. Но хладилникът му е напълно празен.

"След 2 седмици звъннах на Максуел и казах, че имам проблеми, той беше "Ок", защото Максуел е най-добрият човек в света. Имам предвид, че ако искате плюшено мече, се сещате за Максуел. Обадих му се и му казах 'виж, нямам храна у дома, нуждая се от помощ', а той просто каза 'Ок, ела в моя дом'.

"Той ме прие, даде ми матрак, на който да спя. Спях в къщата му, излизах с него, ядяхме и карахме до тренировка заедно. И след един месец заплатата дойде и стана по-лесно за мен."

Именно в тези дни двамата стават толкова близо. Максуел описва приятелството им като "много силно, красиво и лоялно". А според бразилеца Ибрахимович в действителност е много по-различен от Златан, който всички познават.

"Неговият имидж не отговаря на истината. Нашите характери са различни, но той е обикновен човек, с чувство за семейството и не се преструва, точно като мен. Като него, аз мразя хора, които са фалшиви и повърхностни."

Ибрахимович пък описва Максуел като "невероятно чувствителен, семеен човек, който постоянно се обажда у дома" и дори се изненадва от страхотната кариера на Максуел. "Понякога се изненадвам колко добър стана той. Добрите хора като него обикновено не се справят във футбола."

Най-вероятно след края на сезона пътищата на Ибра и Максуел ще се разделят, тъй като договорите им с ПСЖ изтичат. Едно обаче е ясно - шведът и бразилецът ще останат приятели.

"В началото той бе мой приятел, а днес ми е като брат. Приятелството, което имаме, започна като бяхме млади момчета, но днес продължава с нашите семейство, а членовете на нашите семейства също са приятели. Така че това е приятелство, което определено ще остане и след футбола", сподели Максуел.

Големите приятели - Ибрахимович и Максуел

източник: Gulliver/GettyImages


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS