Парижкият апелативен съд ще вземе окончателното си решение по обвинение в изнудване от страна на Карим Бензема и още петима мъже. Прокуратурата поиска от съда да потвърди валидността на полицейското разследване на френския нападател за ролята му в рекетирането на Матьо Валбуена за видеокасета със сексуално съдържание. През юли 2017 година Върховният съд на Франция анулира първоначалното си решение да прати футболиста на Реал Мадрид под съд и заповяда на Парижкия апелативен съд да преразгледа отново казуса.

Аферата датира от 2015 година, когато Валбуена е получил обаждане от рекетьор, който е заплашил играча с разпространяването на видео с интимни сцени. Валбуена моментално се свързал с полицията, а тя назначила детектив по случая. Разследващите обвиниха Бензема в това, че е действал като посредник между изнудвачите и полузащитника на Лион. Скандалът коства на 30-годишния голмайстор мястото му в националния отбор на Франция за Европейското първенство през 2016 година.

Той и трима от другите заподозрени поискаха тогава обвиненията срещу тях да бъдат свалени. Според обвинените полицията е използвала нечестни методи, като се е представила за приятел на Валбуена в телефонен разговор с един от изнудвачите, Юнес Хоуас, и е поискала незабавното плащане на подкупа. Жалбата достигна до Версайски апелативен съд в края на 2016 година, но молбата им бе отхвърлена и се достигна до решение тази година на Парижкия апелативен съд.

Адвокатът на Хоуас Самим Болаки заяви по случая. ,,Нямаше финансови предложения или заплахи, които са в основата на изнудването, бяха споменати преди намесата на полицията. Защитаващият Валбуена Пол-Албер Ивейнс пък коментира ситуацията по следния начин. ,,Всеки един от полицаите се държа напълно нормално. В такива случаи на рекетиране полицията често се включва в ролята на преговарящо лице с изнудвачите. Адвокатът на Бензема Силван Кормие оприличи наказателните преследвания на доминото. ,,Ако изключим началото на едно разследване, ако има нередности от самото начало, то цялото разследване пропада. Карим е невинен“, завърши неговият адвокат Кормие. /БГНЕС