Ако се вярва на твърденията на клубните шефове, повечето френски отбори щяха да имат повече точки след 8-ия кръг на Лига 1, отколкото имат, заради решенията на ВАР.

Президентът на Олимпик Лион Жан-Мишел Олас казва, че отборът му е бил лишен от 5 точки заради грешни решения на системата, а треньорът на Клермон Паскал Гатиен вярва, че тимът му трябваше да има 4 точки повече.
18 решения за взети от системата ВАР дотук, като 2 от тях са били в полза на Олимпик Лион, но Олас продължава да се оплаква заради противоречиви отсъждания през уикенда.

Защитникът на Лион Емерсон бе изгонен от съдията Бастиан Дешепи, ВАР не се намеси, а от последвалия пряк свободен удар Арман Лориант откри за Лориен в мача, завършил 1:1.

"Най-вече има скрита страна на отношенията между съдията на полето и ВАР реферите, която създава неудобство", каза Олас пред френския ежедневник "Екип", призовавайки за повече прозрачност.

"ВАР е доказал ефективността си само в един случай - този на засадата. За останалото сме в ситуации, които често водят до грешки и заслужават много детайлни обяснения. За разлика от ръгбито ние нямаме достъп до комуникацията между съдиите и това създава огромно разочарование, когато са допуснати очевидни грешки", добави клубният бос.

Голям привърженик на ВАР в момента на въвеждането му във Франция през сезона 2018-19, Олас вярва, че липсата на диалог между Ръководния съвет на съдиите и клубовете създава "чувство на несправедливост". Треньорът на Анже Жералд Батикъл подкрепя позицията на Олас, въпреки че тимът му спечели от решение на ВАР при равенството 1:1 с Троа.

"Трябва да има по-ясни критерии при употребата на ВАР и последователност при решенията, за да няма дискусии", каза той.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.