Отборът на Монако постигна впечатляваща победа с класическото 3:0 над лидера в Лига 1 Пари Сен Жермен в дербито от 29-ия кръг на първенството. Уисам Бен Йедер откри в 25-ата, а в 68-ата минута Кевин Фоланд удвои преднината на домакините. Отново Бен Йедер оформи класиката и крайния резултат в 84-ата минута след точно изпълнена дузпа. 

Звездата на ПСЖ Лионел Меси не беше в групата за срещата поради грип.

БТА / BTA
44 снимки

"Монегаските" изиграха много силен мач и тотално надиграха многомилионната селекция на парижани, които продължават с разочароващите резултати. Тимът на Маурисио Почетино записа трета загуба в рамките на пет мача в първенството и общо четвърта от началото на сезона в Лига 1. Отборът обаче продължава да бъде лидер с 65 точки, с петнадесет повече от втория Олимпик Марсилия, които играят своя двубой от кръга по-късно тази вечер. В следващия кръг ПСЖ приема Лориен.

Монако пък продължава битката си за Европа, като заема седмо място с 44 точки, на три от Страсбург, който е с мач в запас и заема последното място даващо право на участие в европейските клубни турнири. В следващя кръг възпитаниците на Филип Кеман гостуват на Метц.

КЛАСИРАНЕ В ЛИГА 1 / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Домакините стартираха агресивно срещата и още в петата минута имаха възможност да открият резултата. Юсуф Фофана получи извеждащо подоване отляво в наказателното поле и опита да комбинира с Желсон Мартинш пред вратата, но Нуно Мендеш съумя да изчити в последния момент. Последва обаче изстрел на Фофана пред дъгата на наказетлоното поле, но Донарума улови изстрела в долния му десен ъгъл.   

В 10-ата минута "монегаските" пропуснаха нов чудесен шанс за попадение. Леандро Паредес получи пред своето наказателно поле, но се забави с решението си и топката му беше отнета от Уисам Бен Йедер, който влезе в пеналтерията и комбинира с Жан Лукас. Той пък преодоля Преснел Кимпембе и стреля към вратата на вече хвърлия се Джанлуиджи Донарума, но някакси не уцели очертанията и топката излезе в аут.

БГНЕС / BGNES
32 снимки

ПСЖ опита да изнесе играта в половината на Монако в следващите минути, но домакините бяха тези, които създадоха нова възможност пред вратата на европейския шампион. В 21-ата минута Мартинш беше изведен отдясно в наказателното поле на скорост, след което върна топката за Жан Лукас, който стреля точно, но отново Донарума се намеси и спаси.

В 24-ата минута гостите разиграха късо след ъглов удар, като топката стигна до Неймар, който стреля пред наказателното поле, но твърде слабо и право в ръцете на Александър Нюбел.

Само минута по-късно по-добрата игра на Монако даде резултат. Аурелиен Чуамени комбинира с Рубен Агилар, който пък с глава намери Юсуф Фофана вдясно. Той центрира на първа греда, където Уисам Бен Йедер беше изпуснат от Кимпембе, а нападателят на домакините засече технично с левия крак и не остави шансове на Донарума - 1:0.

В 40-ата минута Кайо Енрике напредна отлично в половината на парижани, стигна до наказателното поле и стреля по тревата към далечния ъгъл, но покрай лявата греда на италианския страж. Минута след това Фофана нанесе опасен и силен изстел от дистанция, но Донарума плонжира в долиня си ляв ъгъл и улови. 

Минута преди края на първата част ПСЖ успя да стигне до шанс да изравни резултата. Килиан Мбапе получи в половината на Монако, обърна се изведе отдясно в наказателното поле Ашраф Хакими, който нанесе удар към далечния ъгъл, но Нюбел спаси. Впоследствие защитник на домакините изчисти в корнер пред погледа на Неймар.

Шест минути след началото на втората част Мбапе пропусна златен шанс да изравни резултата. Неймар пусна хубав извеждащ пас за французина отляво в наказателното поле, където обаче Агилар направи шпагат, но се получи рикошет в крака на нападателя на парижани, а след това Бенао Бадиашил опита да изчисти доста нескопосано. Това даде шанс на Мбапе да отмъкне топката, но се забави с изстрела и бе блокиран от Нюбел.

В рамките на две минути след това Мбапе получи жълт картон за симулация, а Неймар за нарушение.

ПСЖ усили натиска си и в 56-ата минута отново Мбапе беше в наказателното поле, но ударът му този пъти беше блокиран.

В 63-ата минута в игра за Монако се появи Кевин Фоланд, който пет минути по-късно удвои преднината на своя тим след многоходова атака. Фофана получи в половината на ПСЖ и комбинира с Бен Йедер на десния фланг. Капитанът на домакините влезе в наказателното поле, намери Агилар, който пък пусан пас за Фоланд пред границата на вратарсокото поле, където беше изпуснат от Маркиньос и реализира от почти легнало положение за 2:0.  

Парижани изпуснаха страхотна възможност да върнат едно попадение в 73-ата минута. Мбапе изведе Нуно Мендеш отляво в наказателното поле, който даде пак към далечната греда, където съвсем сам бе оставен Хакими. Крайният защитник нанесе изстрел, но право в обсега на Нюбел, който изби.

В 81-ата минута тимът от Княжеството получи право да изпълни дузпа. Марко Верати сбърка на центъра, което позволи на Бен Йедер да напредне в половината на ПСЖ, след което пусна извеждащ пас за Фоланд в наказателното поле, който пък беше препънт от Кимпембе. Защитникът получи жълт картон, а системата ВАР потвърди наказателния удар. Зад топката застана капитанът Бен Йедер, чийто изстрел беше първоначално спасен от Донарума, но топката все пак попадна във вратата му - 3:0.

До края на срещата не се случи нищо по-интересно, а Монако не доспуна попадение и записа изключително важна и престижна победа. 


FT | МОНАКО – ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН  3:0

1:0 Уисам Бен Йедер (к) 25'

2:0 Кевин Фоланд 68'

3:0 Уисам Бен Йедер (дузпа) 84'

Лига 1, 29-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

МОНАКО (4-1-4-1): 16. Александър Нюбел - 26. Рубен Агилар, 6. Аксел Диаси, 5. Беноа Бадиашил, 12. Кайо Енрике - 8. Аурелиен Чуамени - 7. Желсон Мартинш, 22. Юсуф Фофана, 11. Жан Лукас, 17. Александар Головин - 10. Уисам Бен Йедер (к) 

Старши треньор: Филип Клеман

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН (4-3-3): 50. Джанлуиджи Донарума - 25. Нуно Мендеш, 3. Преснел Кимпембе, 5. Маркиньос (к), 2. Ашраф Хакими - 6. Марко Верати, 8. Леандро Паредес, 15. Данило Перейра - 7. Килиан Мбапе, 10. Неймар, 18. Джорджиньо Вайналдум

Старши треньор: Маурисио Почетино


Главен съдия: Беноа Бастиен, Франция

Стадион: „Стад Луи II“, Монако