Между старши треньора на Пари Сен Жермен Томас Тухел и спортния директор на клуба Антеро Енрике има високо напрежение от самото начало на сезона. Двамата са в открита битка, а различията им са много сериозни. Вместо конфликтът между тях да намалява се случва точно обратното и той нараства.

Резултатите и играта на отбора подсилват позицията на Тухел в клуба. Треньорът има одобрението на президента Насер Ал-Келайфи, а също така и на емира на Катар, с когото се срещна преди няколко седмици в Доха, когато отборът бе на лагер там.

Докато позицията на Тухел е силна, то Антеро Енрике се намира в упадък поради различни причини от началото на сезона. Спортният директор не изигра добре картите си през миналото лято, а през януари той се дискредитира още повече, след като не успя да вземе желаните от Тухел подкрепления. Освен това португалецът не поддържа добри отношения с някои от знаковите играчи в отбора и това още повече допринася за неговото не добро положение в клуба.

Не е тайна, че Антеро Енрике имаше други планове за треньорския пост, след като стана ясно, че Унай Емери няма да остане начело на тима. Португалецът лансираше своите сънародници Вилаш-Боаш и Консейсао за поста, но в крайна сметка шефовете се спряха на Томас Тухел.

До какво доведоха разногласията между Томас Тухел и Антеро Енрике:

1.     Липса на баланс в състава на ПСЖ

Тухел започна сезона със състав от 11 защитници, 8 полузащитници и 6 нападатели. Основният проблем за германския специалист е в халфовата линия на отбора, където има футболист, който вече е ясно, че ще сложи край на своята кариера (Ласана Диара, 33 години), двама играчи в най-добрата си възраст (Марко Верати – 26 години и Юлиан Дракслер - 25), един играч с „прочетена присъда“ (Адриен Рабио – 23 години) и три таланта от школата на отбора (Никунку – 21 години, Алди – 21 години и Бернеде – 19 години). Тухел се умори да настоява за привличането на нов халф. Още през миналото лято ПСЖ водеше преговори с Иван Ракитич, но хърватинът бе убеден да остане на „Камп Ноу“. Тухел бе принуден през сезона да използва в средата на терена в определени срещи Маркиньос или Дани Алвеш. След оттеглянето на Мота, ПСЖ така и не му намери заместник, а Антеро Енрике е основният виновник за това. Сега, през януарския трансферен прозорец, ПСЖ привлече Паредес от Зенит. Тухел искаше да подсили състава си с поне още двама халфове, но Антеро Енрике не успя да му ги осигури.

2.     Адриен Рабио

Случаят с Рабио бе бомба за съблекалнята на ПСЖ, а още повече за клуба. Антеро Енрике не успя да постигне споразумение с играча за подновяването на неговия договор, което в крайна сметка предизвика много голям скандал. Спортният директор на ПСЖ не поддържа добри отношения нито с играча, нито с неговата майка, която му е агент. Той не успя да промени това чувство и по време на преговорите за подновяването на контракта на халфа. Включването на Насер Ал-Келайфи в преговорите не помогна за коригиране на ситуацията. Рабио не само, че бе наказан да не играе повече за първия отбор, но през януари дори бе пратен да се подготвя с резервния състав на парижани. Това остави Тухел с още един човек по-малко в халфовата линия. Смята се, че желанието на германския специалист е Рабио да бъде помилван и да може да го използва до края на сезона.

3.     Фиаското с Френки де Йонг

За да разреши проблемите си в средата на терена, ПСЖ заложи много на привличането на Френки де Йонг от Аякс. В крайна сметка 21-годишният футболист взе решение да продължи кариерата си в Барселона и подписа с каталунците. ПСЖ има напрегнати отношения с Барселона и това поражение на френския клуб на трансферния пазар бе преживяно драматично. Смята се, че това е прочело присъдата на Антеро Енрике, който след края на сезона независимо от резултатите на отбора ще бъде уволнен.

4.     Неймар

Както през миналия сезон, контузията на Неймар предизвика нов разкол в клуба. ПСЖ искаше футболистът да бъде опериран, докато бразилецът взе решение да се подложи на консервативно лечение. Точно обратната позиция на това, което се случи през миналата година. Тогава шефовете на клуба не искаха той да се подлага на хирургическа интервенция, а Неймар взе решение да се оперира. Бразилецът ще бъде извън игра още 8-9 седмици и на практика ще пропусне решаващите мачове от осминафиналите на Шампионската лига срещу Манчестър Юнайтед. Още една много сериозна неприятност за Томас Тухел, а Антеро Енрике не успя да реагира достатъчно бързо на трансферния пазар с намирането на футболист, който да замени бразилеца.

5.     Шампионска лига

ПСЖ има повече от комфортна преднина в Лига 1. За Купата на Лигата отборът отпадна от последния в класирането на френския шампионат, но това не впечатли никого. Целта пред отбора е ясно дифинирана – Шампионска лига. Всички вътрешни войни ще изчезнат, ако ПСЖ се класира за четвъртфиналите на Шампионска лига. Всички войни ще се засилят и ще придобият заплашителен размер, ако отборът отпадне от Манчестър Юнайтед.