Още от началото на сезона във Франция на всеки фен беше ясно, че няма как да се случи нещо фрапантно и Пари Сен Жермен да не стане шампион. Е, парижани трябваше да узаконят тези очаквания в първата седмица на април, но подходиха твърде лежерно и отложиха празненствата със седмица. 

Момчетата на Томас Тухел получиха подарък в ранния неделен следобед от Реймс, който завърши наравно с Лил, така че трябваше само да победят пред своите фенове на "Парк де Пренс" Страсбург и математически щяха да са си осигурили трофея. 

Но резервите на парижани подходиха твърде високомерно срещу гордите елзасци и шокираха фенове, специалисти и анализатори, стигайки само до равенство 2:2. При това до самия край те можеха и да загубят, но стигнаха до изравнителното попадение чак в 82-та минута. 

Ерик-Максим Чупо-Мотинг откри в началото на мача, но малко след това Нуно да Коща изравни. После Чупо-Мотинг спря топката на голлинията и предотврати гол в полза на собствения си отбор, преди Антони Гонсалвеш да се разпише и да оформи пълния обрат. В края Тило Керер спаси лидерите поне от пълния резил, като с глава донесе равенството.

Но горчивият вкус за феновете остана, защото те искаха да видят как отборът им смазва съперника и печели титлата седем кръга преди края, но вместо това видяха несериозна игра и куп пропуски, а за малко да станат свидетели и на неочаквано поражение.  

Трябва да се отбележи, че ПСЖ започна мача без големите си звезди - Неймар, Единсон Кавани, Анхел ди Мария, които бяха контузени, както и Килиан Мбапе, който беше резерва. Но и резервите на отбора взимат повече от целия отбор на Страсбург вкупом, а въпреки това не успяха да го преодолеят. 

А началото на мача не предвещащваше такава развръзка. Преснел Кимпембе, Тиаго Силва и Леандро Паредес изпуснаха хубави възможности за домакините, които наложиха надмощие от началото. И съвсем логично откриха резултата в 13-та минута. 

Тогава Колин Дагба получи една топка на скорост по десния фланг, напредна и пусна остра топка успоредно на голлинията. Там връхлиташе Ерик-Максим Чупо-Мотинг, за когото остана само да подложи крака си за топката и да я мушне в мрежата - 1:0. 

Това сякаш изцяло свали концентрацията на играчите на домакините и те позволиха на Страсбург изненадващо да изравни. Това се случи в 26-та минута, когато Лионел Карол догони една топка до тъча, напредна и центрира около точката на дузпата, където Нуно да Коща беше оставен непокрит и прониза мрежата с хубав удар за 1:1. 

Само три минути след това дойде и нещо невиждано от професионален футболист. Тогава Кристофър Нкунку се освободи на стрелкова позиция и прати топката към мрежата. Тя щеше да премине голлинията, когато точно върху нея се намеси Ерик-Максим Чупо-Мотинг, който я спря, а после я изкара. И гол не падна. 

А малко след това шокът беше пълен. При една контра топката стигна до защитата на Пари Сен Жермен, където обаче Дани Алвес подходи твърде несериозно и я изчисти нелепо право на крака на Антони Гонсалвеш, който я намери от воле с ждроб и я заби неспасяемо дори за великан като Джиджи Буфон до дясната му греда - 2:1 за Страсбург в 38-та минута. При този резултат дойде и почивката. 

През втората част мачът се игра само на вратата на елзасците. Но пропуските се редуваха един след друг. Хуан Бернат изпусна малко след подновяването на играта, Дани Алвес тресна и греда, Ерик-Максим Чупо-Мотинг също пропусна и феновете започваха все повече да недоволстват. 

Това наложи вкарването в игра на Килиан Мбапе, което веднага промени събитията на терена. Атаките на парижани станаха още по-остри, но завършващите удари им куцаха. Мбапе се скъса да цели тялото на вратаря Матц Селс и гол така и не падаше. 

В 82-та минута френският национал отново излезе сам срещу стража, но не успя да го преодолее и последва корнер. От него Юлиан Дракслер центрира страхотно, Тило Керер, който малко преди това се беше появил като резерва, надскочи пазача си и с глава направи Селс безпомощен - 2:2. 

До края се изви истинска буря пред вратата на Страсбург, но стражът на гостите направи мача на живота си и извади всички положения. Така мачът завърши наравно 2:2, а след тази развръзка ПСЖ отложи празненствата за титлата с една седмица. Отборът запази 20-те точки аванс на върха пред Лил, но все пак леката горчилка за феновете остава. Страсбург е с 43 точки на 9-о място и още има шанс за Европа.