Уилям Салиба призна, че е бил свален на земята след шест месеца без мач в Арсенал след серия от престои под наем. Централният защитник премина на „Емиратс“ за сумата от 27 млн. паунда през 2019, но все още не е изиграл нито един официален мач за „топчиите“ след престои под наем във френските Сент Етиен, Ница и Марсилия. Сега в Марсилия, Салиба започва да показва знаците на играча, който развълнува феновете на Арсенал, когато бе обявено името му.

Говорейки ексклузивно за „Евроспорт Франция“, 20-годишният бранител сподели, че трансферът му във Висшата лига го е върнал обратно в реалността и го научил да си извоюва мястото на най-високо ниво.

„Има трудни моменти. Не бях играл мач от шест месеца. Трябва да се бориш в една кариера. Трябва да приемем това като урок за в бъдеще. Получих лек шамар, бях никой. Можеш да бъдеш купен за 30 млн. евро, да пристигнеш в клуб и да не получиш шанс. Приех този опит с положителна настройка. Знам какво е да не играеш шест месеца. Днес искам да играя във всеки мач. Преди да дойда в Арсенал се питах: „С кого ще играя? И след това дори не попадам в групата във Висшата лига. Това е добър шамар, чувството е хубаво. Връща те обратно в реалността“, започна той.

Салиба е с ключова роля в отбраната на Марсилия, която е втора в Лига 1, с най-малко допуснати голове от началото на сезона в първенство – 14. И докато настоява, че не играе с цел да впечатли Арсенал, той със сигурност е склонен да покаже това, на което е способен.

„Това не е директно послание. Но след като не играх шест месеца, имах трудни моменти, исках да докажа, че имам капацитета да играя в този клуб. Правя го първо за себе си. Не е отмъщение“.

Наемът на Салиба не включва опцията за закупуване, но той третира престоя си в Марсилия като че ли е с постоянен договор. И докато продължава да следи представянето на Арсенал, той призна, че е отдаден на своя настоящ клуб и не мисли за бъдещето.

„Аз съм под наем. Но си представям, че съм там за много години. Не мисля в момента за завръщане в Арсенал. Отдаден съм на Марсилия. Не мисля какво ще стане впоследствие“.

Връзката на защитника с Микел Артета никога не е била ясна, и 50-милионната покупка Бен Уайт от Брайтън през лятото изглеждаше като знак, че Салиба е поставен още по-назад на опашката. Но изглежда той остава в плановете на испанеца. В края на октомври, Артета обяви:

„Салиба? Има място за него при нас“.

И самият играч остава здраво стъпил на земята и продължава да работи, за да извоюва мястото си без значение от клуба. И не взима нищо за даденост.

„Футболът е така. В големите отбори конкуренцията е на всеки пост. Ако се страхуваш от конкуренция, не играй футбол“, завърши Салиба.