Въпросът около трансфера на Неймар в ПСЖ вече не е дали ще се случи, а кога ще е факт. И точно затова над французите надвисна сериозна опасност от УЕФА. 

Европейската футболна централа ще подложи на още по-сериозен мониторинг финансите на парижани заради възможно нарушение на финансовия феърплей. Веднъж вече ПСЖ беше подложен на такъв през 2014 г. и отнесе солена глоба. 

Неймар пристигна в Китай

Сега, ако УЕФА прецени, може да наложи следващата по-сериозна санкция - изваждане на отбора за две години от Европа. Това ще се случи, ако парижани платят клаузата за разтрогването на договора на бразилеца с Барса, която е в размер на 222 млн. евро. 

ПСЖ ще пръсне половин милиард за Неймар?

Цялата сума ще набъбне до около половин милиард, като в нея се включат данъците, заплатата и премиите на играча и антуража му, спомогнал за осъществяването на сделката. 

Неймар минава медицински изследвания в Катар във вторник

"ПСЖ трябва да спазва правилата на финансовия феърплей като всеки друг клуб в Европа. Те трябва да докажат, че нямат загуби от над 30 млн. евро в рамките на три сезона. Потенциалният трансфер на Неймар може да повлияе на икономическите показатели на клуба в рамките на много години напред."

"Но още е рано за мерки. Много е трудно да се предвиди ефектът от такава сделка предварително. Не знаем все пак какви са плановете на клуба. Може да искат да продадат 3-4 играчи за високи суми, не знам."

Босът на ПСЖ вече се хвали за Неймар

"Независимо дали някой ще се оплаче по този повод, ние ще следим ситуацията с ПСЖ. Ще направим всичко възможно да сме сигурни, че правилата не се нарушават. А че финансовият феърплей върши работа, доказателството е, че общият дълг на клубовете в Европа намаля от 1.7 млрд. евро през 2011 г. до 300 млн. евро сега", заяви изпълнителният директор на УЕФА по въпросите с финансовия феърплей Андреа Траверсо.