Олимпик Лион стартира 30-ия кръг в Лига 1 с жизнено важна победа над Рен като гост. „Хлапетата” на Бруно Женесио спечелиха с 1:0 на „Роажон Парк” и поне временно скъсиха дистанцията си до втория във временното класиране Лил. Големият жокер се оказа резервата Мартен Терие, който отбеляза победния гол малко преди изтичането на редовното време.

През първата част Лион определено имаше по-ясно изразено надмощие. Беше истинско чудо, че резултатът на почивката все още беше 0:0. Още в 13-ата минута звездата на гостите Набил Фекир изпълни по марков начин пряк свободен удар от сериозна дистанция. Изстрелът на френския национал беше страховит и изискваше най-доброто от вратаря Томаш Кубек.

Десет минути по-късно Муса Дембеле даде идеален пас за Мемфис Депай в наказателното поле. Холандецът беше длъжен да се справи далеч по-добре от такава чиста позиция, вместо това предизвика почти рутинно спасяване от чешкия страж.

В 28-ата минута Депай предложи нещо далеч по-добро с опит да наниже топката под гредата от 16-17 метра. Кубек отново даде всичко от себе си, за да задържи домакините в мача.

Второто полувреме отново тръгна с положения на сметката на Лион, но и Рен започна постепенно да отговаря. В 47-ата минута Танги Ндомбеле опита изстрел от движение в наказателното поле, а резултатът беше топка, която прехвърча над напречната греда. Четири минути по-късно централният защитник на „хлапетата” Марсело засече с глава, а играч на Рен изчисти пред голилинята.

Домакините отвърнаха в 53-ата минута, като Жереми Желен с право се държеше за главата след пропиления шанс. Той получи убийствено подаване и някак не успя да преодолее вратаря Антони Лопес с изстрел, отправен от не повече от 5-6 метра. Малко след него Исмаила Сар успя да преодолее Лопес с шут от воле, който обаче също така премина и покрай целта.

В 68-ата минута Муса Дембеле до голяма степен провокира смяната си, след като не успя да изведе Лион напред. Бившият играч на Селтик получи перфектното центриране, ала Кубек по някакъв начин съумя да отрази.

Това доведе до включването на Мартен Терие в 74-ата и четири минути преди края нападателят донесе трите точки. Лео Дюбоа по много интелигентен начин се включи отдясно в наказателното поле, където получи пас в дълбочина и моментално центрира ниско по тревата. Терие изскочи изневиделица при близката греда и успя да промуши кълбото между страничната греда и изненадания Кубек – 1:0 и победа за „хлапетата”.

В класирането Лион е трети с 56 точки, докато вторият Лил има с точка повече. Утре „кучетата” имат гостуване срещу 15-ия Нант. Лидерът Пари Сен Жермен е далеч напред със 77 пункта.

Рен, от своя страна, е 8-и с 41 точки и с чезнещи надежди да атакува 4-ото място, което дава право на участие в Лига Европа. Там към момента се е настанил Олимпик Марсилия с 47 точки.