Завърналият се в Лига 1 тим на Страсбург записа първа шампионатна победа през сезон 2017/2018, която ще се разисква много дълго време. „Льо Расинг” надигра гостуващия Лил с класическото 3:0, като двама полеви играчи на съперника принудително се превъплътиха във вратари.

Идиотщина от висша класа показа вратарят на Лил!

Срещата беше много интересна и динамична, като двата отбора се хвърлиха в атаки от първата минута. Лошото за Лил бе, че до 20-ата минута двама от техните футболисти напуснаха принудително заради контузии. Тиаго Мендеш и Кевин Малкют пострадаха и треньорът Марсело Биелса пусна заместници. Към края на първата част аржентинецът направи и трета рокада, за да подобри тактическата постройка на отбора си.

Страсбург бе доста активен в и започна да създава положения. В 28-ата минута грешка на Бало Туре позволи на Саади да излезе на чудесна позиция, а бъдещият грешник Майк Менян спаси. Секунди по-късно Бенжамен Корне намери Саади отдясно по атаката, който пък центрира за Сако. Изстрелът на последния не бе достатъчно силен, за да затрудни стража на Лил.

В 30-ата минута реферът подмина откровена дузпа за домакините, след като Тиаго Мая повали Нуно Да Коща в пеналта. Сигнал от арбитъра не арбитъра не последва.

Лил изтърва грандиозен шанс пет минути по късно, когато Ел Гази центрира към напълно непокрития Никола Дьо Превил. Таранът, оставен съвсем сам в близост до вратата, тотално се размина с топката.

Второто полувреме започна с нов натиск за Страсбург. В 47-ата Йонас Мартен стреля много мощно към вратата на Менян, който се прояви чудесно. Четири минути по-късно Сако създаде чудесна ситуация с центриране към Саади. Нуно Да Коща погрешка сметна, че подаването е за него и се сблъска със своя съотборник, а топката се изтъркаля в аут покрай вратата на Менян.

В 54-ата минута Ел Гази затрудни вратаря на домакините Камара със страховит далечен шут.

Така дойде и фаталната за гостите 63-ата минута. Играта трябваше да бъде подновена с удар от вратата на Менян, който докато гонеше топката извън терена влезе в спор с Бенжамен Корне. Страстите се разгорещиха, а загубилият ума си вратар взе, че хвърли топката по съперника си и го удари в главата. Главният съдия се консултира за кратко със своя помощник край аутлинията, а после съвсем резонно изгони Менян с директен червен картон. Така отговорността да пази мрежата се падна на нападателя Дьо Превил.

В 72-ата минута таранът се справи отлично със задачата, след като Саади отмъкна кълбото от Ибрахим Амаду и излезе очи в очи срещу него. Дьо Превил запази спокойствие и с крак отрази шута.

От нападател - вратар и после пак нападател

В 74-ата обаче той нямаше какво да стори, след като Димитри Лиенар центрира от корнер, а Мартен бе изпуснат при близката греда и с изстрел по тревата порази долния ляв ъгъл – 1:0. Развръзката наложи вратарският екип да премине върху Амаду, тъй като Дьо Превил бе единственият чист нападател в редиците на „кучетата”, а Лил трябваше да търси голове.

Осем минути преди края домакините получиха правото да изпълнят дузпа, от която Лиенар бе безкомпромисен с шут в долния ляв ъгъл – 2:0.

Финалният акорд дойде в 88-ата минута, когато Жереми Грим получи пространство и нанесе силен шут от около 23-24 метра. Вратарят по принуда Амаду плонжира добре и направи опит да боксира, ала просто изби топката в мрежата си – 3:0.

Така Лил регистрира първо поражение за сезона и остава 10-и с 3 точки. Страсбург е 13-и със същия актив, но по-лоша голова разлика.