Статистическият център CIES Football Observatory представи финансовия баланс от трансфери, извършвани от клубове по целия свят през последните два трансферни прозореца.

Испанският колос Реал Мадрид е на първата позиция по регистрирани загуби, като сумата се равнява на 181 млн. евро. Следват отборите на Астън Вила (-169 млн. евро) и Барселона (-166 млн. евро). 

На другия полюс е лондонският Челси, който е клубът с най-голяма печалба - 205 млн. евро, следван от Бенфика (+167 млн. евро) и Аякс (+137 млн. Евро).

Седемте входящи трансфера, които са направени от мадридчани през лятото на 2019-а година и през зимата на 2020-а година имат тотална стойност от 330 милиона евро с включени клаузи, бонуси и проценти. По време на същия период "Белия балет" е придобил 149 милиона евро за футболисти, с които се е разделил.

Челси пък получил 250 милиона евро от общо 16 продадени играчи. Платени са 45 милиона за подсилване на тима, като всичките са за хърватина Матео Ковачич. Все пак "сините" имаха и забрана за покупка на играчи, която попада в изследвания период.

Когато се говори за Топ 5 първенства в Европа, на минус е Висшата лига. С най-сериозен приход е френската Лига 1, която продава най-много собствени изградени футболисти. / БТА

Балансът изглежда по следния начин: 

Висша лига - загуба от 844 млн евро 
Лига 1 - печалба от 106 млн евро 
Ла Лига - загуба от 418 млн евро
Серия А - загуба от 407 млн. евро
Бундеслига - загуба от 263 млн. евро