Последният кръг във френския шампионат сложи точка и на всички въпросителни около класирането. Двете най-големи неизвестни бяха кои ще са участниците в Лига Европа, както и кои ще изпаднат от елита. 

И в два директни сблъсъка паднаха всички тези въпроси. В първия от тях Марсилия победи Бастия с 1:0 на "Стад Велодром" и си гарантира квота за втория по сила турнир в Европа, а корсиканците се простиха с Лига 1. 

Другият двубой противопостави Бордо на Лориен и той не излъчи победител. Тази развръзка се оказа фатална за домакините от Бретан и те изпуснаха директното спасение, докато "жирондинците" останаха шести и ще стискат палци за ПСЖ във финала за Купата на Франция срещу Анже, за да играят те в Европа. 

На "Велодром" нещата се решиха четвърт час преди края. Тогава Бафетимби Гомис засече с глава едно прекрасно центриране на Максим Лопес от десния фланг и прати топката в далечния ъгъл, за да отбележи така важното за южняците попадение. 

Тъй като то се оказа единствено в двубоя, благодарение на него марсилци събраха 62 точки и останаха недостижими на петата позиция, а квотата за Лига Европа е налице. Бастия пък се свлече на дъното и ще играе в Лига 2 от следващата кампания. 

Драматично беше и в домакинството на Лориен над Бордо. Бретанците преследваха задължителен успех и щяха да си гарантират оцеляването. Но вместо това стигнаха само до 1:1 и ще се борят за кожата си в бараж с третия от втора дивизия Троа. 

Този мач се разви кошмарно за домакините. Още в 7-та минута "жирондинците" поведоха чрез Юнус Санкаре, който засече прострелно с глава едно центриране на бразилеца Малком от десния фланг и прониза мрежата. 

Лориен тръгна напред и успя да стигне до изравняването в 69-та минута. Тогава Венсан Льо Гоф получи топката на далечната греда и от малък ъгъл изстреля топката със злоба, а тя се оплете в мрежата за 1:1. 

Този развой щеше да се окаже достатъчен за Лориен да се спаси, но в последната минута Каен стигна до изравняване срещу бившия шампион ПСЖ и така се спаси, пращайки прекия си съперник на баража. 

Резултатите от последния кръг във Франция: 

Анже - Монпелие 2:0

Гингам - Метц 1:0

Лил - Нант 3:0

Лориен - Бордо 1:1

Лион - Ница 3:3

Марсилия - Бастия 1:0

Нанси - Сент Етиен 3:1

ПСЖ - Каен 1:1

Рен - Монако 2:3

Тулуза - Дижон 0:0