Отборът на Пари Сен Жермен надделя трудно с резултат 2:1 над Олимпик Марсилия в голямото дерби на френския футбол и по този начин се доближи на само две победи от спечелването на шампионската титла. Неймар откри в 12-ата, но Дуйе Чалета-Цар изравни в 31-ата минута. Килиан Мбапе отново даде аванс на парижани в петата минута от добавеното време на първата част, което се оказа и победното попадение в срщата. 

БГНЕС / BGNES
30 снимки

Любопитното е, че в двубоя имаше повече отменени, отколкото редовни голове. На три пъти попадения на парижани бяха отменяни, а за Марсилия също не беше зачетен гол в края на сблъсъка. 

С победата ПСЖ събраха 74 точки, докато марсилци, които са най-близкият им преследвач, останаха с 59 при шест мача до края на сезона. В следващия кръг столичани гостуват на Ане, докато южняците приемат Нант.

КЛАСИРАНЕ В ЛИГА 1 / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Срещата стартира в нормално темпо и равностойна игра. Бавно, но осезаемо домакините взеха притежанието на топката и инициативата.

Парижани поведоха в резултата още с първата си голова ситуация в 12-ата минута. Неймар получи от Марко Верати в наказателното поле и успя с едно докосване да прехвърли излезлия напред вратар на марсилци Пау Лопес за 1:0.

В 20-ата минута ПСЖ беше близо до втори гол. Килиан Мбапе беше изведен сам срещу стража на гостите в наказателното поле, но не успя да уцели вратата от близка дистанция.

Марсилия обаче изравни резултата в 31-ата минута след груба грешка на Джанлуиджи Донарума. Димитри Пайе центрира от корнер в наказателното поле, където италианецът се опита да избие топката, но доста нескопосано, след което тя се отби от крака на Маркиньос и стигна до Дуйе Чалета-Цар, който от метър вкара топката във вратата за 1:1.

В 34-ата минута Неймар стреля силно и точно от пряко свободен удар на добра позиция пред наказателното поле, но Лопес се намеси и изби удара в левия му ъгъл в корнер.

Пет минути преди края на първата част Лионел Меси вкара топката в мрежата на Лопес за втори път, но попадението моментално беше отменено заради засада на Нуно Мендеш в хода на атаката. Неймар изведе португалеца отляво в наказателното поле, който комбинира с Меси, а аржентинецът отбеляза. В крайна сметка Мндеш наистина се оказа в нередовна позиция.

В добавеното време на първата част се стигна до дузпа в полза на парижани заради игра с ръка в наказателното поле на Валентен Ронжие, като ситуацията беше прегледана доста дълго време и със системата ВАР. С изпълнението се зае Килиан Мбапе, който със силен удар преодоля Пау Лопес, който уцели ъгъла, но не успя да спаси.

През втората част интересни ситуации липсваха, а гостите от Марсилия владееха повече топката, но така и не успяваха да стигнат до нещо опасно пред вратата на Донарума.

В 55-ата минута се стигна до леко напрежение на терена, когато Неймар фаулира грубо Матео Гендузи и получи жълт картон, което не се хареса на бразилеца, който поиска обяснение от съдията, който спокойно можеше да му покаже и втори такъв.

В 73-ата минута ПСЖ имаше чудесен шанс за трети гол. Меси даде прекрасен извеждащ пас зад защитата на гостите за Мбапе, който бе на левия фланг, но влезе навътре на скорост сам срещу вратаря, но си поведе дълго топката в наказателното поле и Чалета-Цар притича и направи шпагат. Топката рикошира в Мбапе и излезе в аут. 

Минута след това отново Меси комбинира с Мбапе в наказателното поле, който този път вкра топката във вратата, но беше отсъдена засада на французина. 

Олимпик стигна до второ попадение в 85-ата минута, когато Уилям Салиба засече центриране на далечната греда от свободен удар на Димитри Пайе. След проверка със системата ВАР обаче голът беше отменен, тъй като защитникът е бил в засада.

До края на мача Марсилия натисна в търсене на изравнителен гол, но ПСЖ успя да удържи преднината си и спечели дербито, с което е съвсем близо до титлата във Франция.


FT | ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН – ОЛИМПИК МАРСИЛИЯ  2:1

1:0 Неймар 12'

1:1 Дуйе Чалета-Цар 31' 

2:1 Килиан Мбапе (дузпа) 45+5'

Лига 1, 32-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН (4-3-3): 50. Джанлуиджи Донарума - 2. Ашраф Хакими, 5. Маркиньос (к), 3. Преснел Кимпембе, 25. Нуно Мендеш - 15. Данило Перейра, 6. Марко Верати, 27. Идриса Гай - 30. Лионел Меси, 7. Килиан Мбапе, 10. Неймар

Старши треньор: Маурисио Почетино

ОЛИМПИК МАРСИЛИЯ (4-3-3): 16. Пау Лопес - 14. Луан Перес, 15. Дуйе Чалета-Цар, 2. Уилям Салиба, 21. Валентин Ронжие - 22. Папа Гай, 4. Бубакар Камара, 6. Матео Гендузи - 8. Жерсон, 10. Димитри Пайе (к), 17. Ченгис Юндер 

Старши треньор: Хорхе Сампаоли


Главен съдия: Франсоа Летисие, Франция

Стадион: „Парк де Пренс“, Париж, Франция