Френският шампион Пари Сен Жермен постигна гръмка победа с 5:2 над гостуващия на „Парк де Пренс“ тим на Монпелие в двубой от втория кръг на френската Лига 1. Над всички в срещата беше звездата на домакините Неймар, който се отчете с дубъл.

Фалайе Сако си отбеляза автогол в 39-ата минута и даде аванс на парижани, които удвоиха две минути преди края на първата част, когато Неймар бе точен от дузпа. Бразилецът вкара нов гол в 51-ата, а Уаби Хазри върна едно попадение за гостите в 58-ата минута.

Килиан Мбапе отбеляза четвъртия гол в 69-ата, а новото попълнение Ренато Санчес също се разписа в 87-ата минута. Крайният резултат беше оформен от Ендзо Чато Мбиай във втората минута от добавеното време.

БГНЕС / BGNES
34 снимки

В предни позиции Кристоф Галтие заложи на трито в нападение – Лионел Меси, Неймар и Килиан Мбапе, като единствено аржентинецът не се разписа в двубоя.

Парижани можеха да открият резултата още в 23-ата минута, но Килиан Мбапе пропусна дузпа. Тя беше отсъдена за игра с ръка на Жорадн Фери. Мбапе стреля силно от бялата точка, но вратарят Йонас Омлин спаси изстрела му.

Все пак голът падна в 39-ата минута. Тогава Мбапе получи отдясно в наказателното поле и стреля към тревата, а Фалайе Сако опита да пресече, но вместо това вкара топката във вратата си – 1:0.

БТА / BTA
51 снимки

Шампионите удвоиха в 43-ата минута, когато този път бяха точни от дузпа. С изпълнението обаче се зае Неймар, който беше точен за 2:0. Иначе наказателният удар беше отсъден за игра с ръка на вкаралия си автогол Сако.

Бразилецът вкара втория си гол в 51-ата минута. Вратарят Омлин сбърка с изнасянето на топката, което позволи на Мбапе да отнеме, след което изведе Ашраф Хакими отдясно в наказателното поле, а мароканецът центрира, получи се рикошет, а Неймар изпревари стражът на гостите и с глава направи 3:0.

Седем минути след това Манпелие върна едно попадение. Сепе Елие Уахи стреля в наказателното поле, Джанлуиджи Донарума спаси, но Уаби Хазри беше на точното място и направи добавка отблизо.

Мбапе също влезе сред голмайсторите в 69-ата минута с красиво попадение. Топката беше центрирана от корнер в наказателното поле, където играч на гостите отклони към втора греда с глава, а звездата на парижани изпревари играч на противниковия тим и с елегантно движение с десния крак реализира във вратата на Омлин.

Три минути преди края на редовното време новото попълнение Ренато Санчес вкара и пето попадение за домакините. Нуно Мендеш центрира отляво в наказателното поле, където сънародникът му засече топката с левия крак, тя отскочи от тревата и влезе неспасяемо топката в сглобката.

Крайният резултат беше оформен във втората минута от добавеното време, когато Халиф Фаяд изведе по отличен начин отдясно в наказателното поле Ендзо Чато Мбиай, който с мощен удар с десния крак прати топката в далечния ъгъл на Донарума – 5:2.    

По този начин ПСЖ записа втора поредна победа от началото на сезона и е лидер с 6 точки, докато Манпелие остава осми с 3 пункта. В следващия кръг шампионите имат тежко гостуване на бившия тим на своя наставник Кристоф Галтие – Лил, а Монпелие приема новака Оксер.