Отборите на Пари Сен Жермен и Монако сътвориха истински футболен празник в Париж, с който откриха 13-ия кръг на Лига 1. ПСЖ се наложи с категоричното 5:2 и затвърди първата си позиция във временното класиране.

Освен седем гола, зрителите на „Парк де Пренс” видяха едно отменено попадение, дузпа и някои фрапантни вратарски грешки.

Точни за състава на Луис Енрике бяха Гонсало Рамош, Килиан Мбапе, Усман Дмебеле, Витиня и Коло Муани. Попаденията за гостите пък вкараха Такуми Минамино и Фоларин Балогун.

Във временното класиране ПСЖ е лидер с актив от 30 точки, вече шест повече от днешния си съперник, който е трети.

BGNES
12 снимки

Още в началните минути домакините показаха какви са намеренията им в мача. Не бяха изминали и шейсет секунди игра, когато парижани атакуваха опасно противниковата врата. Хакими проби отляво и потърси с остър пас Килиан Мбапе в наказателното поле, където бранител на гостите направи шпагат и успя да пресече подаването, а след това вратарят улови. Телевизионните повторения обаче показаха, че Мбапе е бил в положение на засада, която така или иначе не бе отсъдена.

Играчите на Луис Енрике се опитваха да владеят повече топката и предимно да атакуват по крилата. В 6-ата минута Гонсало Рамош имаше възможност да стреля от добра позиция, но ударът му бе твърде слаб и не затрудни вратаря на гостите.

Монако се опита да отговори с опасен удар на Такуми Минамуно, който след рикошет излезе в първи ъглов удар. След изпълнението му обаче, домакините организираха много добра контраатака, която завърши с изстрел на Мбапе. Кьон бе на мястото си и с отлично спасяване предотврати сигурен гол.

В 11-ата минута Монако имаше страхотна възможност да открие резултата. След нов корнер пред Донарума, топката бе центрирана в пеналта, където Магаса бе оставен абсолютно непокрит. Бранителят стреля с глава, но вратарят на ПСЖ показа истинска класа и изби в нов ъглов удар.

Няколко минути по-късно Монако все пак успя да вкара, но попадението не бе зачетено заради много тънка засада. Балогун стреля много силно, Донарума изби топката, която попадна във Вандерсон, а той реализира. Вандерсон бе в чиста позиция, но се оказа, че засадата е още в зародиша на атаката и паса на Балогун. Ситуацията бе разгледана с ВАР, който потвърди решението на страничния съдия.

Резултатът все пак бе открит в 18-ата минута след много груба грешка на вратаря на Монако Филип Кьон. Дембеле получи отляво и след като обработи топката стреля много силно с левия крак. Коженото кълбо попадна в обсега на вратаря, който обаче не успя да улови. След като рикошира в тялото му топката се озова в Рамош, който от няколко метра нямаше как да сбърка.

Само няколко минути по-късно Джанлуиджи Донарума също сгреши фатално. При наглед безобидна ситуация, вратарят на домакините се засуети и бе притиснат от Балогун. Донарума не успя да намери свой съотборник и прати топката в краката на Такуми Минамино, който напредна сам срещу вратата и със силен удар не остави шансове на Донарума.  

Неприятната грешка на Донарума обаче не смути играчите на Пари Сен Жермен, дори напротив. Домакините се втурнаха в предни позиции и отново поставиха под напрежение отбраната на гостите. В 38-ата минута Дембеле успя да спечели дузпа за своя тим след много колеблива игра на Магаса в наказателното поле на Монако. Бранителят изрита безцеремонно футболиста на ПСЖ и реферът нямаше какво друго да направи, освен да посочи бялата точка.

С изпълнението на наказателния удар се нагърби Килиан Мбапе, който бе безпощаден за 2:1.   

В последната минута на първото полувреме Такуми Минамино имаше „златен” шанс отново да изравни, но техничният му удар бе отразен от Донарума със сетни усилия. Така първата част завърши с минимална преднина за домакините от ПСЖ.   

Второто полувреме започна по-силно за гостите от Монако. Секунди след подновяването на играта Минамино имаше нов шанс да затрудни Донарума на вратата на парижани, но стражът отново се справи и спаси изстрела на японеца.

Пари Сен Жеремен реши всичко в срещата с два бързи гола в рамките на две минути. След бързо изпълнение на фал в половината на домакините в 70-ата минута, Дембеле получи пас отдясно, пое топката с пета и надбяга най-близкия бранител до него. Французинът нахлу в наказателното поле и въпреки много малкия ъгъл, стреля покрай тялото на вратаря за 3:1. Само две минути по-късно Витиня реализира страхотно попадение с изстрел от границата на наказателното поле. Той получи от Мбапе отляво и с удар по диагонала не остави никакви шансове на вратаря на гостите.

Последва леко отпускане в редиците на домакините, от което се възползва Фоларин Балогун. Четвърт час преди края на редовното време той бе изведен отлично отдясно и с удар от границата на наказателното поле успя да прати коженото кълбо зад Донарума.

В продължението на срещата резервата Коло Муани оформи крайния резултат 5:2 в полза на домакините от ПСЖ.

FT ПСЖ – МОНАКО 5:2

1:0 Гонсало Рамош 18', 1:1 Такуми Минамино 22', 2:1 Килиан Мбапе 38' (д), 3:1 Дембеле 70', 4:1 Витиня 72', 4:2 Балогун 75', 5:2 Муани 90'

ПСЖ: 99 Донарума, 2 хакими, 37 Шкринияр, 21 Л.Ернандес, 26 Мукеле, 17 Витиня, 4 Угарте, 10 Дембеле, 8 Руис, 7 Мбапе, 9 Гонсало Рамош

Старши треньор: Луис Енрике

Монако: 16 Филип Кьон, 99 Синго, 3 Марипан, 88 Магаса, 2 Вандерсон, 6 Закария, 4 Камара, 14 Якобс, 17 Головин, 18 Минамино, 29 Балогун

Старши треньор: Адолф Хютер