Предстоящият невероятен трансфер на Неймар в Пари Сен Жермен за 220 милиона евро среща огромно неодобрение сред феновете на футбола, които считат подобни суми за напълно неоправдани. 

Данъчните във Франция потриват ръце от трансфера на Неймар

От името на всички привърженици по света, ФК Шефийлд, най-старият футболен клуб, публикува прочувствен апел към футболната общественост.

От Шефийлд направиха това чрез своите профили в социалните медии, където написаха следното:

Скъпи футбол,

Днес отбелязваме специален ден в историята на нашата красива игра. Най-сетне преминахме линията между социалните и комерсиални ценности и нереалното стана неоспорима реалност.

Всички ние знаем, че футболът е могъща индустрия, повече отколкото всеки друг спорт в света ще бъде някога. Но всички ние трябва да уважаваме това, че в играта има повече от пари и слава. Нашата игра е за милиарди фенове и аматьори, не са милиарди доларови чекове в края на всяка седмица и месец.

Повече от всичко, ние всички трябва да опитаме да запазим играта такава каквато беше и каквато винаги трябва да бъде. Символ на обединение, обединявайки хора по целия свят както никой друго на този свят може да направи.

Издигането на млади таланти и професионални футболисти до ужасяващи заплати извън социалната справедливост е факт от твърде дълго време, но не трябва да се превръща в доминиращата душа и смисъл на два отбора от по 11 души, които ритат топка 90 минути. Не и за медии, не и за феновете. Не и за жените, не и за мъжете. Не и за старите и никога за младите.

Като бащи на футбола, наш дълг е да напомним на всички вас нашите исторически и социални корени. Истинският Дом на футбола не е нито даден клуб, нито даден стадион, който пълним всяка седмица. Нашият общ дом са ценностите, върху които нашата игра е изградена от 1857: почтеност, уважение и общност.

Ако започнем да забравяме, един ден всички ние ще съжаляваме. Истинските ролеви модели за нашите деца се изграждат с характер на терена. Заради футбола, заради играта, която всички ние обичаме, заради света, които споделяме заедно.

Нека запазим играта истинска. Завинаги и за вечни времена.

Благодарим за подкрепата.