Френският футбол е изправен пред финансов апокалипсис алармира Жан-Марк Микелер – президент на Националната дирекция за контрол на управлението. Този орган се занимава с финансовия надзор на всички търговски дружества в страната, в това число и футболните клубове, и от неговите становища на практика зависят лицензите им.

Микелер разкри, че за последните два сезона сумарните загуби на клубовете от елитната Лига 1 са достигнали до колосалната сума от 2,6 милиарда евро.  По думите му голяма част от тях са на ръба на фалита, особено, ако проблемите с телевизионните права продължат. За новия сезон са договорени 330 милиона с „Canal+“, но изплащането на сумата се бави.

Междувременно един от традиционните клубове в страната Бордо на практика бе банкрутирал преди месец. Тогава жирондинците бяха извадени от Лига 1, но бяха спасени в последния момент, след като минаха под контрола на бившия собственик на Лил Жерар Лопес.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.